blog

Koop Tesla, Google en Facebook aandelen via de Solana blockchain

By 25 juni 2021No Comments

Het Zwitserse Digital Assets AG lanceert getokeniseerde aandelen op de Solana blockchain. Je kan nu tokens kopen met de onderliggende waarde van o.a. Facebook, Google, Netflix, Nvidia, PayPal, Square en Tesla. In totaal gaat het om meer dan 50 aandelen.

Brug tussen traditionele financiën en DeFi

Een getokeniseerde aandeel is een crypto-token die de waarde van bedrijfsaandelen vertegenwoordigen. Denk aan Apple, MicroStrategy of Coinbase.

Een voordeel ten opzichte van ‘gewone’ aandelen is dat je token-aandelen kan opknippen in kleinere delen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen heel aandeel Tesla kopen, maar kan je ook eigenaar zijn van een stukje aandeel.

Brandon Williams is werkzaam bij Digital Assets AG. In een interview met Decrypt vertelt hij dat dit soort aandelen “een brug zullen slaan tussen traditionele financiën en gedecentraliseerde financiën (DeFi).”

Tot nu toe konden getokeniseerde aandelen alleen worden verhandeld op een gecentraliseerde (cryptocurrency) exchange, zoals Binance of Bittrex. Gebruikers konden aandelen kopen of verkopen, maar niet naar een externe partij sturen.

Maar de token-aandelen gebouwd op Solana zijn flexibeler. Gebruikers kunnen deze verhandelen op gecentraliseerde én gedecentraliseerde beurzen, en kunnen de aandelen opnemen in een eigen wallet.

Voorlopig alleen op FTX

Cryptocurrency exchange FTX is (voorlopig) de enige beurs waarop je dit soort aandelen kan kopen. CEO van FTX is Sam Bankman-Fried, hij is ook één van de belangrijkste geldschieters van Solana.

Terug naar Brandon Williams, volgens hem zijn er verschillende voordelen van token-aandelen in vergelijking met normale aandelen. Zo kan je aandelentokens opnemen in een eigen wallet, en ben je dus zelf in het beheer van je aandelen.

En ben je technisch onderlegd? Dan kan je zelfs slimme contracten bouwen die je aandelenposities automatisch herverdelen. Op die manier hoef je de koers niet meer in de gaten te houden, en heb je jouw investeringsportefeuille altijd in balans.

Volgens Williams heeft zijn bedrijf groen licht gekregen om te opereren in Zwitersland en alle landen binnen de Europese Economische Ruimte. Klanten uit de Verenigde Staten zullen moeten wachten tot er meer regelgeving is op het gebied van aandelen-tokens.

Leave a Reply