blog

Knyazev: Investeerders kunnen beter bitcoin dan goud kopen

By 2 augustus 2020No Comments

Anatoliy Knyazev, mede-oprichter van EXANTE, zegt dat investeerders beter bitcoin kunnen kopen in plaats van goud. EXANTE is een handelsplatform voor verschillende financiële producten.

Goud en bitcoin hebben zelfde doel

Hoewel goud- en bitcoinliefhebbers verschillende wapens hanteren, nemen ze deel aan hetzelfde gevecht. Beide partijen willen sound money, een vorm van geld die centrale banken niet zo maar kunnen bijdrukken. Dat erkent Knyazev ook:

‘De goud rally is een indicatie dat beleggers zich ernstig zorgen maken over de financiële prikkels van de wereldwijde centrale banken en de nabije toekomst van de grootste economieën. Mensen zijn bang voor inflatie, dus aandelen, goud en cryptocurrency’s stijgen allemaal.’

Als Knyazev een wapen moet kiezen om het fiatsysteem te bestrijden dan kiest hij overduidelijk voor bitcoin ten opzichte van goud:

‘Persoonlijk zou ik echter elke dag bitcoin over goud kopen. Voor mij heeft goud veel nadelen en geen voordelen, terwijl bitcoin zoveel voordelen heeft. De vraag naar bitcoin overtreft het aanbod. Institutionele investeerders en fondsen kopen meer dan er wordt gemined. De typisch volatiele activaklasse heeft ook een gestage prestatie gekend sinds de halvering ervan eerder in het jaar. Miners zijn niet klaar om te verkopen voor minder dan 6.000 tot 8.000 dollar en er is een redelijk sterke vraag naar het activum voor deze prijs.’

Sinds de halving

Knyazev zegt dus dat de bitcoin koers gestaag gegroeid is sinds block halving op 12 mei. Dat is een understatement, de waarde is met 28 procent toegenomen. Vergelijk je dat met goud in dezelfde periode, dan is dat afgerond 12 procentpunt meer. Goud steeg ‘maar’ 16% in waarde.

Goud en bitcoin tegen een recessie

Het afgelopen jaar voorspellen veel analisten en anderen in de economische wereld een recessie. Nadat de bullmarkt vele jaren heeft kunnen razen, willen veel beleggers hun investeringen naar stabielere, veilige havens verplaatsen.

De traditionele zet zou zijn om met goud de strijd met de volatiliteit van de aandelen aan te gaan. Dit is in het verleden een effectieve methode gebleken, maar een nieuwer alternatief daagt de traditionele veilige haven uit. Bitcoin werd gelanceerd in 2009 en luidde een nieuw tijdperk van digitale valuta’s in. Als de toonaangevende cryptocurrency heeft bitcoin veel eigenschappen van een valuta, maar met enkele unieke functies die het een levensvatbare haven kunnen maken. Denk aan schaarsheid, transparantie en dat bitcoin makkelijk te verzenden is.

Goud presteert meestal goed tijdens correcties, want zelfs als het niet stijgt, blijft goud vaak wel statisch. Als andere activa zoals aandelen dalen, dat is dat best handig om risico’s af te dekken. Bovendien, naarmate meer mensen aandelen ontvluchten en in goud investeren, stijgt de prijs.

Net als goud is er een beperkte hoeveelheid bitcoin. Satoshi Nakamoto, de pseudonieme maker van bitcoin, beperkte het totale aanbod tot 21 miljoen tokens. Bitcoin heeft nog meer gemeen met goud, belangrijk is dat bitcoin niet wordt uitgegeven door een centrale bank of overheid.

Leave a Reply