blog

KNVB verkocht kaartjes Nederland-Estland via de blockchain

By 20 november 2019No Comments

Waar blijven de praktische toepassingen van blockchain? De KNVB maakte de afgelopen week in ieder geval al een mooie voorzet. De Nederlandse voetbalbond verkocht de kaartje van Nederland – Estland via de blockchain. Dit deed de bond om fraude te voorkomen. Dat blijkt uit een blogbericht van Ajax Life.

Blockchain in plaats van PDF-ticket

In plaats van een ticket via een PDF-bestand kwamen supporters het stadion binnen met een applicatie. De barcode kon pas geactiveerd worden op het moment dat een supporter in het stadion was. Op die manier is het onmogelijk om het kaartje te kopiëren en meerdere malen te verkopen. Ook is het milieuvriendelijker, een kaartje printen behoort tot het verleden.

Hoe de KNVB precies gebruik heeft gemaakt van blockchain is niet bekend. Zo weten we bijvoorbeeld niet of de applicatie draait op een open of een gesloten blockchain. Wel weten we dat de UEFA vorig jaar ook blockchain technologie gebruikte bij de aankoop van kaartjes. Dit gebeurde tijdens de UEFA Super Cup-wedstrijd van Atlético Madrid tegen Real Madrid. Alle kaartjes werden toen via de blockchain-applicatie verkocht.

Het was een mooie wedstrijd

Mocht je de wedstrijd gisteren niet gezien hebben, Nederland won met maar liefst 5-0 van Estland. Georginio Wijnaldum was de man of the match, hij maakte een hattrick. Calvin Stengs en Myron Boadu van AZ maakten hun debuut. Laatstgenoemde scoorde vlak voor tijd.

Tickets verkopen via de blockchain

Tickets verkopen via de blockchain is een concept wat vaak is bedacht, maar in de praktijk nog mondjesmaat voorkomt. Het Nederlandse platform GUTS probeert daar verandering in te brengen.

Volgens hen worden tickets nog veel te vaak voor een te hoge prijs verkocht op de secundaire markt. Daarnaast is de kans op fraude bij het verkopen van tickets via de blockchain nul. Het is namelijk onmogelijk om het ticket te kopiëren.

Leave a Reply