blog

Kan bitcoin nog voor vuurwerk zorgen in december?

By 29 november 2019No Comments

Sinds onze vorige koersanalyse is de bitcoin koers weer flink gestegen. En sinds de bodem van afgelopen maandag is de koers zelfs ruim 15 procent hoger. Waar komt die stijging vandaan? En wat kunnen we verwachten van volgende week?

Omgekeerde shampoo zorgde voor stijging koers

Ja oke, de echte term is inverse head and shoulders. Dat is een koersformatie die vaak leidt tot een prijsstijging. We hebben het er dinsdag over gehad, en het lijkt nu te zijn uitgekomen! De vorm van de koersformatie zit al in de naam, de koersbeweging lijkt op een hoofd en schouders maar dan ondersteboven:

  • Eerst zie je dat de koers een dal vormt, dat is de linkerschouder.
  • Dan vormt zich de bodem, dat is het hoofd.
  • Daarna zie je de rechterschouder. Deze ligt op ongeveer hetzelfde niveau als de linkerschouder.

Belangrijk is ook de neckline. Dit is het niveau waaruit de koers moet stijgen. Gebeurt dat niet, dan kunnen we niet spreken van een inverse head and shoulders. De neckline wordt aangegeven met de oranje balk op de grafiek.

Breekt bitcoin de trendlijn?

De trendlijn van de grafiek hieronder begint op 25 oktober, toen zei de Chinese president dat hij blockchain tof vindt. Dat zorgde voor een koersexplosie van 40 procent in nog geen dag tijd. Sindsdien bevindt de bitcoin koers zich in een dalende trend.

Alleen al in november heeft de koers vier pogingen gedaan om de trendlijn te doorbreken. Nu de prijs weer in een stijgende trend is gaat bitcoin snel op weg naar de trendlijn. Breekt de koers er nu wel doorheen? Dan is dat een heel goed teken. Een stijging richting 7.700 euro op korte termijn is dan zelfs mogelijk (zie onze scenario’s onderaan).

Altcoins gaan met bitcoin mee

De onderste grafiek lijkt wat rommelig, maar we gaan het uitleggen. Je kijkt naar de prijsontwikkeling in de afgelopen maand van de vijf grootste cryptomunten: bitcoin (rood), ether, litecoin, XRP en bitcoin cash. Bitcoin is rood, want de koers loopt er als een rode draad doorheen. En eigenlijk hoort tether erbij, maar die koers is stabiel.

Voor de daling van maandag 25 november liepen de prijzen van de vijf cryptomunten nog uit elkaar. Dat zie je aan het eerste oranje blok. Maar opvallend was dat alle vijf de cryptomunten precies even hard daalden afgelopen maandag. Dat zie je aan het tweede oranje blok.

Over het algemeen maken andere crypto’s ongeveer dezelfde bewegingen als bitcoin. Wanneer bitcoin stijgt, dan stijgen altcoins ook. En andersom.

Wat verwachten we van de koers van bitcoin?

We zoomen weer uit, je kijkt nu naar de langere termijn. Je ziet de koers van eind 2017 tot en met nu, iedere candle beslaat een dag.

Onze verwachtingen zijn niet veel veranderd ten opzichte van onze vorige analyse. Dat is ook niet gek, want op de langere termijn is er ook niet veel veranderd. De koers blijft omlaag bewegen tussen twee evenwijdig lopende trendlijnen. Die twee trendlijnen samen noem je ook wel een kanaal. Wat verwachten we van de koers?

Bullish
In het positieve geval stijgt de koers tot aan de bovenkant van het kanaal. De bovenkant van het kanaal komt nu neer op 7.700 euro. Dat is onder voorbehoud, want het is afhankelijk van hoe hard bitcoin stijgt. En breekt bitcoin aan de bovenkant van het kanaal uit? Dan kunnen we onze ogen weer richten op het toppunt van 2019, dat ligt op 12.200 euro.

Bearish
Maar daalt bitcoin? Dan vindt de koers ondersteuning op het dieptepunt deze week, rond de 6.000 euro.

Leave a Reply