blog

Januari is de maand van Ethereum Classic (ETC): koers stijgt 220 procent

By 29 januari 2020No Comments

Sinds 3 januari is de koers van Ethereum Classic (ETC) met bijna 220 procent gestegen! Begin deze maand betaalde je nog 3,70 euro voor ETC, nu is dat 11,53 euro. Januari is daarom niet de maand van bitcoin, maar van Ethereum Classic. Waarom stijgt de koers zo hard? En wat is Ethereum Classic eigenlijk?

Binance biedt futures aan voor Ethereum Classic

Als je op de grafiek hierboven kijkt, dan zie je dat de koers tot midden januari rustig beweegt. Maar vanaf 15 januari schiet de prijs omhoog! En dat is ook geen toeval.

Vanaf 15 januari biedt cryptobeurs Binance de mogelijkheid om in Ethereum Classic futures te handelen. Met behulp van Ethereum Classic futures is het mogelijk om te speculeren op de koers. Je kan zowel geld verdienen door te gokken op een daling als een stijging.

De aankondiging werd met enthousiasme ontvangen, de koers schoot in slechts een paar dagen naar 10 euro. Waarschijnlijk nam de vraag naar Ethereum Classic flink toe na de aankondiging. Daarnaast helpt de timing van de lancering ook mee, sinds begin januari bevindt de cryptomarkt zich weer in een stijgende trend.

Toch is het opvallend dat Ethereum Classic het zo goed blijft doen. Inmiddels staat de munt weer in de top 10 grootste cryptomunten. De stijging van bitcoin (40 procent) lijkt daarmee bleek af te steken tegenover de enorme raketvlucht van ETC (220 procent).

Maar over bitcoin gesproken, daar is ook nog genoeg potentie. De komende maanden kunnen wel eens heel mooi worden. Dat wordt besproken in onze laatste koersvideo:

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum en Ethereum Classic waren lange tijd één en dezelfde munt. In juli 2016 gingen beiden echter hun eigen weg, maar tot die tijd deelden ze dus dezelfde blockchain.

De splitsing tussen Ethereum Classic en Ethereum kwam door onenigheid in de gemeenschap. In 2016 werd een fonds gestart om geld op te halen. Er werd in totaal voor 133 miljoen euro in ether opgehaald, een flink bedrag. Door een fout in een smart contract kon een slimme hacker geld uit het fonds halen.

En daar begint het meningsverschil:

  • Ethereum vond dat de investeerders hun geld terug moest krijgen. De blockchain werd teruggedraaid, en de investeringsronde voor het fonds heeft nooit plaatsgevonden.
  • De achterban van Ethereum Classic vond dat niet goed. ‘Code is law’, de code is de wet. Als er iets fout gaat, dan is er niet goed nagedacht over de code van een smart contract.

En sindsdien bestaat Ethereum Classic al jaren naast Ethereum. Heb jij deze maand Ethereum Classic gekocht?

Leave a Reply