blog

Jack Ma van AliExpress prijst cryptocurrency en digitale valuta

By 27 oktober 2020No Comments

Jack Ma, de inmiddels gepensioneerde oprichter van de Alibaba Group, sprak onlangs met een groep bankiers en toezichthouders op de Bund Summit in Shanghai. Het onderwerp? De rol die digitale valuta zullen spelen in het toekomstige wereldwijde financiële systeem. ‘Het huidige conservatieve internationale financiële systeem past niet bij jongeren of jonge economieën.’

Digitale valuta voor nieuw financieel systeem

‘Digitale valuta’s kunnen een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van het soort financieel systeem dat de komende 30 jaar nodig zal zijn’, zei Ma. ‘Digitale valuta kan waarde creëren en we moeten nadenken over hoe we met digitale valuta een nieuw type financieel systeem kunnen opzetten.’

Akkoorden zijn achterhaald

Hij is van mening dat het huidige financiële systeem dat wordt beheerst door de Bazelse Akkoorden te conservatief is. De akkoorden bestaan al decennia en passen niet bij de groeiende economie van China:

‘Na de financiële crisis in Azië was de risicobeheersing die in de Bazelse Akkoorden werden benadrukt, alleen gericht op risicobeheersing, niet op ontwikkeling, en zelden kijken ze naar kansen voor jongeren en ontwikkelingslanden.’

De Bazelse Akkoorden zijn serie van afspraken die in de jaren 80 gemaakt zijn door de centrale banken onder leiding van de BIS (Bank for International Settlements). Het idee is om het systeemrisico in de wereldeconomie te verminderen. De regels werden in 2008 strenger, als reactie op de wereldwijde financiële crisis.

Jack Ma blijft bezig

Bij de aankondiging van zijn pensionering in 2018 zei Ma dat hij weer les zou gaan geven. Ondanks het vertrek van Ma bleef Alibaba groeien en werd het een van de grootste bedrijven ter wereld op basis van marktkapitalisatie.

Daarnaast is Ma ook bezig met de beursgang van Ant Group. China versoepelde vorig jaar enkele van zijn strengste regels voor beursintroducties op voor Starboard in Shanghai. Denk aan het toestaan van verlieslijdende bedrijven om aandelen te verkopen en het verwijderen van een limiet op waarderingen.

Binnenlands geld ophalen

Dit maakt het voor Chinese bedrijven gemakkelijker om gebruik te maken van de kapitaalmarkten van het land. Ook dit is een geopolitieke powerplay, door de toenemende spanningen met de VS over handel en technologie is het lastiger voor Chinese bedrijven om op buitenlandse beurzen geld op te halen.

Ant Group zal vanaf 5 november in Hong Kong verhandeld kunnen worden. Het bedrijf heeft de noteringsdatum voor zijn aandelen op het vasteland van China nog niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat deze vergelijkbaar zal zijn.

Leave a Reply