blog

Is China van plan om bitcoin mining te verbieden?

By 9 april 2019No Comments

De Chinese overheid heeft misschien plannen om een stop te zetten op bitcoin mining in het land. In een voorstel van de Chinese Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming wordt bitcoin mining een ‘ongewenste industrie’  genoemd. Bitcoin mining komt zodoende op een soort zwarte lijst te staan.

Afgelopen maandag publiceerde deze commissie het voorstel voor de ‘Catalogus voor het leiden van de Industriële Hervorming’. Daarin worden sectoren in drie categorieën:

  • Sectoren om aan te moedigen
  • Sectoren om te beperken
  • Sectoren om stop te zetten

Deze catalogus wordt om de paar jaar vernieuwd. De eerste versie verscheen in 2005, en latere edities zijn uitgekomen in 2011, 2013 en 2016. Binnenkort volgt er dus een nieuwe editie. In deze nieuwe editie valt het minen van bitcoin dus waarschijnlijk in de laatste categorie.

Nog niet definitief

Het is belangrijk om te weten dat dit om een voorstel gaat. De maatregel is dus nog niet definitief. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om feedback in te dienen op het voorstel. De Chinese bevolking heeft nog tot 7 mei om te reageren. Hierna wordt de definitieve versie van de lijst gepubliceerd en wordt het bijbehorende beleid in werking gesteld.

Het is daarnaast nog niet duidelijk hoe de Chinese overheid het minen van bitcoin wil gaan inperken. Ook wordt er in het voorstel niet aangegeven hoe of per wanneer het minen moet worden afgebouwd.

China beschikt over de meeste bitcoin miners

China is een grootmacht als het gaat om het minen van bitcoin. De grootste miningpools, zoals BTC.com, Antpool en F2pool komen uit dat land.

Niet alleen mining-bedrijven zijn gesitueerd in China, maar ook veel fysieke apparatuur bevindt zich daar. Volgens Coindesk zijn er naar schatting meer dan één miljoen mining apparaten, alleen al in het Zuid-Westen van China. Deze apparaten bevinden zich in zogeheten ‘mining farms’, dat zijn grote gebouwen met veel apparatuur.

Mining farms zijn gevestigd in deze regio van China vanwege de gunstige energieprijzen. Daarnaast sluiten grote mining pools vaak deals met energiemaatschappijen die van overvloedige energie af willen.

Met de nieuwe richtlijnen van de Chinese overheid kunnen deze activiteiten mogelijk worden stopgezet. Maar zover is het nog niet, pas op 7 mei weten we meer. We houden je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Leave a Reply