BloombergQuint schreef een profiel over Changpeng Zhao, de CEO van crypto-beurs Binance. Er staan verrassende dingen in het artikel, onder andere dat het zomaar kan zijn dat CZ (zoals hij liefkozend genoemd wordt op Twitter) de rijkste man op aarde is.
CZ 11e rijkste van de wereld
Het artikel keek eerst naar de Bloomberg Billionaires Index. Volgens deze lijst is CZ met een geschat vermogen van 96 miljard dollar de rijkste Aziaat. Deze index rangschikt de 500 rijkste mensen ter wereld, en de 44-jarige CZ staat volgens BloomBerg op de 11e plek. De directeuren van cryptobeurzen Coinbase en FTX staan ook op deze lijst.
In het artikel staat dat Binance laatst binnen 24 uur 170 miljard dollar aan transacties heeft verwerkt, en CZ zegt dat de beurs op een trage dag, een omzet heeft van 40 miljard dollar. Binance faciliteert regelmatig net zoveel handel als de volgende vier grootste beurzen samen.
Veel onzekere factoren in berekening
Om tot zijn geschatte vermogen te komen, hebben de onderzoekers zijn cryptovermogen buiten beschouwing gelaten. De reden is de volatiliteit van zijn cryptocurrency. Dat zou zijn vermogen significant kunnen verhogen. Daarnaast is het lastig om Binance echt op waarde te schatten, omdat ze geen thuishonk hebben en geen aandelen hebben uitgegeven.
De Bloomberg Billionaires Index schatte de omzet van Binance in 2021 op basis van data van Coingecko en Nomics. De berekening houdt geen rekening met de andere inkomstenbronnen van het bedrijf, zoals marge-leningen, technologie, consulting en NFT’s. Daarnaast gaan ze ervan uit dat Zhao 90% van het bedrijf bezit, op basis van zijn openbare verklaringen en documenten in rechtsgebieden waar die informatie openbaar moet worden gemaakt.
Rijker dan Elon Musk
In november schreef de Wall Street Journal dat voormalige leidinggevenden van Binance schatten dat het bedrijf wel 300 miljard dollar waard zou kunnen zijn. Dat zou Zhao nog rijker maken dan Elon Musk, momenteel de rijkste persoon ter wereld, en nr. 2 Jeff Bezos, die Zhao naar eigen zeggen bewondert.
Tijd om te settelen
Binance heeft nooit een formeel hoofdkwartier gehad. Binance is opgericht in China, verbannen naar Japan en zelf verbannen naar Malta, waarvan de financiële toezichthouder later ontkende toezicht te houden op de beurs.
Nu probeert Binance toch een hoofdkantoor ergens te openen, aldus Zhao in november. Verwacht wordt dat de beurs zich richt op de Verenigd Arabische Emiraten.
Dat is een ommezwaai uit 2020, toen zei CZ nog dat het hoofdkantoor van het bedrijf was waar hij zich bevond. In juridische dossiers zeggen advocaten van het bedrijf dat het is opgericht op de Kaaimaneilanden, deze locatie staat bekend als een offshore belastingparadijs.
Deze flexibiliteit en het vermogen om een decentrale organisatie te hebben, maakt het voor regelgevers moeilijk om Binance aan te pakken, hoe graag ze dat ook zouden willen. Binance opent wel veel lokale kantoren, denk bijvoorbeeld aan een Binance US.
Menselijke beschaving heeft regels nodig
Een woordvoerder van Binance zei dat het bedrijf samenwerkt met regelgevers van over de hele wereld en dat we onze nalevingsverplichtingen zeer serieus nemen. Zhao zei dat hij regelgeving wil:
‘Ik ben geen anarchist. Ik geloof niet dat de menselijke beschaving ver genoeg gevorderd is om in een wereld zonder regels te leven.’