blog

Iran wil cryptocurrency voor moslimlanden om minder afhankelijk te worden van Amerika

By 20 december 2019No Comments

De Iraanse president Hassan Rouhani spoort islamitische landen aan om meer samen te werken op financieel en commercieel vlak om de economische hegemonie van de VS te bestrijden. Een van de oplossingen die hij aandraagt is een gezamenlijk cryptocurrency. Rouhani sprak hierover tijdens een islamitische conferentie in Maleisië.

Dollar is een wapen

Volgens berichtgeving van de Associated Press zei Rouhani dat het zaak is om onder de economische druk van de Verenigde Staten uit te komen. Dat kan alleen als landen op financieel vlak een front vormen. Rouhani merkte op dat Amerikaanse economische sancties worden gebruikt als belangrijkste instrumenten om dominant te blijven en om andere landen te pesten.

Iran heeft de afgelopen maand te maken gehad met gewelddadige protesten omdat Iraniërs in opstand kwamen tegen een scherpe stijging van de benzineprijzen. Iran had geen keuze, deze stijging is een gevolg op Amerikaanse sancties die aan het land zijn opgelegd. Volgens de Iraanse president wil de VS Iran verlammen met deze sancties.

Opmerkelijk afwezig op de conferentie is Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië en Iran zijn bittere rivalen. De twee grootste islamitische landen ter wereld, Indonesië en Pakistan, namen ook niet deel aan de conferentie.

Financiële samenwerking

Als oplossing stelde hij financiële samenwerking tussen moslimlanden voor, waaronder de handel in lokale valuta en de oprichting van een moslim cryptocurrency. Bij de opening van de driedaagse conferentie, met leiders uit Turkije, Qatar en Maleisië, zei hij:

De moslimwereld zou maatregelen moeten treffen om zichzelf te redden van de overheersing van de Amerikaanse dollar en het Amerikaanse financiële regime.

Rouhani stelde verder de oprichting van een gemeenschappelijk fonds voor om de technologische samenwerking tussen de naties te financieren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wees erop dat moslimlanden zich moeten concentreren op islamitische financiering en stelde voor een werkgroep op te richten om dit te onderzoeken.

De premier van Maleisië, Mahathir Bin Mohamad, leek het eens te zijn met Rouhani. Hij wees erop dat dit de eerste keer was dat een cryptocurrency als oplossing werd voorgesteld:

Het lijkt erop dat als we de Amerikaanse dollar gebruiken, er sancties zijn die onze economische ontwikkeling kunnen afremmen. We kunnen onze eigen valuta gebruiken of een gemeenschappelijke valuta beginnen.

Of het lukt of niet, valt nog te bezien. Het past wel bij de wens van overheden en centrale banken om digitale currency’s te ontwikkelen.

Leave a Reply