blog

Iraans ministerie geeft duizend licenties uit voor cryptocurrency mining

By 27 januari 2020No Comments

Goed nieuws voor de cryptosector, Iran heeft meer dan duizend licenties uitgegeven voor het minen van cryptocurrency. Dat blijkt uit een recent persbericht (tip: gebruik Google Translate). Het nieuws komt van Amir hossein Saeedi Nai, een lid van de ICT Guild Organisation in Iran.

Het is sinds augustus 2019 legaal om cryptocurrency te minen in Iran, maar wel met een vergunning van de overheid. Daar zijn er tot dusver meer dan duizend van uitgegeven.

Miners betalen hogere energiekosten in Iran

Maar het minen van cryptocurrency is nog steeds een ingewikkelde kwestie in Iran. Amir Hossein Saeedi in een interview met IBENA: ‘Onze studies tonen aan dat het minen van crypto ruim 8,5 miljard dollar kan toevoegen aan de Iraanse economie. Maar hoge elektriciteitskosten en strikte regelgeving maken de sector minder aantrekkelijk voor kleinere investeerders.’

Over elektriciteit gesproken, vorig jaar publiceerde de Iraanse overheid de nieuwe energiekosten voor miners. Zij moeten nu 0,07 dollar betalen per kWh. Fors duurder dan voor particulieren, zij betalen slechts 0,009 dollar per kWh.

De verhoging van het energietarief voor cryptocurrency miners komt niet uit de lucht vallen. Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Energie is het minen van bitcoin energieverslindend. Uit een interview van juni vorig jaar: ‘De energieconsumptie is met zeven procent gestegen deze maand. Een flink deel van deze ongebruikelijke stijging komt door het minen van bitcoin.’

Het heeft er alle schijn naar dat de Iraanse overheid de energiekosten verhoogt om het minen van cryptocurrency minder aantrekkelijk te maken. Toch is er dus ook positief nieuws, ondertussen zijn al meer dan duizend licenties uitgegeven door de overheid.

Handelsvolume bitcoin laag de afgelopen dagen

Dat is goed nieuws zou je zeggen, maar het handelsvolume van bitcoin valt nog wat tegen op de Iraanse markt. Afgelopen week is er voor 432 miljoen Iraanse rial aan bitcoin gekocht en verkocht op LocalBitcoins. Dat lijkt veel, maar het gaat om 11.643 euro. Met de koers van nu is dat nog geen 1,5 bitcoin.

Is Iran bezig met een eigen cryptocurrency?

Afgelopen jaar waren er nog geruchten dat Iran bezig zou zijn met een eigen cryptocurrency om zich minder afhankelijk te maken van Amerika. Of dat er ook echt van komt valt te bezien. Maar het is natuurlijk wel interessant, steeds meer centrale banken willen een eigen digitale valuta ontwikkelen.

Leave a Reply