blog

Inzoomen op bitcoin: on-chain activiteit lijkt op piek 2017

By 27 juni 2021No Comments

Het blijft momenteel nog even kwakkelen met de bitcoin koers. We pingpongen al weken rond hetzelfde niveau, hoog tijd om weer eens wat gegevens van de blockchain te analyseren. Meestal lukt het om met de gegevens van Glassnode een verklaring te vinden voor de koersbewegingen van bitcoin. Wat momenteel vooral opvalt is dat de on-chain activiteit enorm gedaald is naar niveaus die we voor het laatst zagen in 2020.

Zo is het aantal actieve bitcoin-adressen met 24 procent gedaald vanaf de piekwaarde van 1,16 miljoen die we van maart tot begin mei zagen. Op dit moment hangen we rond de 884.000 actieve adressen. De laatste keer dat we een waarde rond dit niveau noteerden was in de periode mei-juni van het jaar 2020. Dat heeft ook invloed op de totale waarde die dagelijks door het netwerk gaat. Die is voor bitcoin namelijk met 63 procent gedaald naar ongeveer 15 miljard euro per dag.

Dit is het moment om goedkope transacties te doen

Moet jij nog een hoop transacties inschieten of heb je altijd al een Lightning-kanaal willen openen? Dan is dit een goed moment om dat te doen. De kosten om in het volgende blok van de bitcoin blockchain te worden opgenomen zijn momenteel namelijk relatief laag. De totale dagelijkse transactiekosten liggen op dit moment op minder dan 30 bitcoin per dag.

Bron: Glassnode

Op de grafiek van Glassnode is terug te zien dat we daarmee op het niveau van de periode oktober 2019 tot april 2020 zitten. De 30 bitcoin per dag die de miners aan transactiekosten binnenhalen vertegenwoordigt ongeveer 4 procent van hun totale omzet. Wat betekent dat ze nog altijd 96 procent van de omzet binnenhalen dankzij de subsidie van 6,25 bitcoin per blok.

Het lijkt erop dat de hype rondom bitcoin in ieder geval even is gaan liggen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de bull-run alweer voorbij is. Vaak zie je dat bitcoin juist op de momenten dat iedereen het geloof lijkt te verliezen weer aanzet voor een volgende sprint. De komende weken zullen uitwijzen of we deze adempauze nodig hadden om de weg naar boven te vervolgen.

Vergelijkbare situatie met de piek van 2017

Als we de markt vanuit een macro-perspectief benaderen, dan lijkt de huidige situatie erg veel op de piek van 2017. Met name als je kijkt naar de hoeveelheid bitcoin die in handen zijn van investeerders die bitcoin vasthouden voor de lange termijn (blauw) en investeerders die bitcoin vasthouden voor de korte termijn (rood). De onderstaande grafiek van Glassnode laat zien hoeveel procent van alle bitcoin deze groepen in handen hebben en in hoeverre ze in de plus (donkere kleuren) of in de min (lichte kleuren) staan.

Bron: Glassnode

Wat je in de grafiek duidelijk terugziet is dat het aantal bitcoin in handen van de mensen die er voor de lange termijn inzitten is gedaald nadat de prijs begon te pieken. Precies zoals we dat in de bull-run van 2017 ook hebben gezien. Inmiddels zijn we het punt voorbij dat de lange termijn hodlers hun bitcoin verkopen en lijken ze begonnen met re-accumuleren.

Sinds we de all-time high van dit jaar hebben bereikt hebben de lange termijn hodlers 5,25 procent van alle bitcoin opgekocht. Van die 5,25 procent staat ongeveer 1,5 procent onder water. Ondanks dat lijken ze echter vertrouwen te houden in de bitcoin koers op de lange termijn, want tot nu toe verlaten ze over het algemeen hun posities niet.

Leave a Reply