blog

Investeerders willen steeds vaker Bitcoin in plaats van Dollars na afloop futurescontracten

By 1 oktober 2020No Comments

Institutionele investeerders kiezen er steeds vaker voor om direct bitcoin te bezitten, in plaats van het vasthouden van bitcoin futures in contanten. Dat blijkt uit onderzoek van cryptocurrency derivatenbeurs ZUBR. Met institutionele investeerders bedoelen we instellingen die grote hoeveelheden geld beleggen, denk aan pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Bitcoin of dollar?

Het onderzoek vergelijkt het handelsvolume van bitcoin derivaten van dit jaar met dat van vorig jaar. Derivaten zijn financiële producten die hun waarde ontlenen aan de prijs van een ander product, bitcoin in dit geval. Hoewel een bitcoin futures-contract de prijs van bitcoin volgt, worden de meeste contracten in dollars afgehandeld.

Maar op platformen zoals Bakkt is het ook mogelijk om in bitcoin futures te handelen die worden afgehandeld in bitcoin. Of in financiële taal, dat zijn fysiek afgewikkelde contracten. Aan het einde van zo’n bitcoin futures contract krijgt de investeerder dus bitcoin in plaats van dollars.

Handelsvolume bitcoin derivaten steeds hoger

Volgens ZUBR wordt er steeds meer in bitcoin futures gehandeld. Alleen al in het afgelopen jaar werd er voor meer dan 4 biljoen dollar in bitcoin futures gehandeld. Dat is 4.000 miljard dollar, ofwel een 4 met 12 nullen!

Ook valt het op dat institutionele partijen hun posities langer open houden. Dat blijkt uit de open interest / volume ratio. In verhouding worden staan er meer futurescontracten open dan er verhandeld worden. Dat is vooral zo bij beurzen zoals Kraken, CME Group en Deribit.

De toename van de belangstelling voor bitcoin-derivaten is vooral te zien op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en via Bakkt, een crypto-derivatenbedrijf dat wordt gerund door de Intercontinental Exchange.

De belangstelling voor fysiek afgewikkelde bitcoin-derivaten wordt steeds groter. Neem bijvoorbeeld Bakkt. Aan het begin van 2020 waren contracten afgewikkeld in cash nog veel populairder. In augustus sloeg deze trend om, toen bestond 72% van het handelsvolume uit fysiek afgewikkelde bitcoin futures-contracten.

Bakkt is een platform dat zich vooral richt op de grote institutionele partijen. Bij die partijen blijkt uit deze cijfers steeds meer vraag te zijn naar het ontvangen van bitcoin na afloop van hun futures-contracten.

Bitcoin kopen en bezitten kan natuurlijk ook makkelijker. Bedrijven zoals Grayscale en Microstrategy laten zien dat je als organisatie ook gewoon bitcoin kan kopen om toe te voegen aan je bedrijfsreserves.

Zelf het onderzoek van ZUBR teruglezen? Dat kan hier.

Leave a Reply