blog

India wil niet achterlopen op China, onderzoekt behoefte naar eigen cryptocurrency

By 26 januari 2021No Comments

De Reserve Bank of India (RBI), de centrale bank van het land, heeft gezegd dat ze de behoefte naar een eventuele digitale valuta onderzoekt.

Bij behoefte operationeel maken

Gisteren publiceerde de RBI een document over betalingssystemen hierin staat dat als er behoefte is aan een digitale roepie, de RBI zal onderzoeken hoe het operationeel kan worden gemaakt.

‘Private digitale valuta’s (PDC’s) / virtuele valuta (VC’s) / cryptovaluta’s (CC’s) zijn de afgelopen jaren populair geworden. In India zijn de toezichthouders en regeringen sceptisch over deze valuta’s en zijn ze ongerust over de bijbehorende risico’s. Wij onderzoeken de mogelijkheid of er behoefte is aan een digitale versie van fiat-valuta en, voor het geval die er is, hoe deze te operationaliseren’, aldus de centrale bank.

Kosten besparen

Dit is niet de eerste keer dat de RBI commentaar had op onderzoek naar digitale valuta. In 2018 zei de centrale bank dat ze een interdepartementale groep had gevormd om de wenselijkheid en haalbaarheid van de introductie van een centrale bank digitale valuta (CBDC) te bestuderen en te begeleiden. Het doel was toen nog simpel, namelijk kosten besparen op het drukken van bankbiljetten.

Tegen cryptocurrency

In december 2019 zei Shaktikanta Das, directeur van RBI dat het te vroeg is om over een CBDC te praten vanwege technologische barrières. ‘Naarmate de technologie evolueert met voldoende veiligheden, denk ik dat het een gebied is waar de Reserve Bank op een geschikt moment zeker serieus naar zal kijken’, zei hij destijds.

Das gaf destijds ook commentaar op cryptocurrency’s en zei dat de RBI heel duidelijk tegen crypto’s is, aangezien het uitgeven van valuta een soevereine functie is.

Offline en China

In het boekje van maandag zei de RBI dat digitale betalingen in India snel toenemen via mobiele telefoons en kaarten. Maar in afgelegen gebieden, waar geen of traag internet is, zullen ze een optie voor offline betalingen onderzoeken. ‘Entiteiten worden aangemoedigd om offline betaaloplossingen te ontwikkelen, en in augustus 2020 is een proefproject gestart. Het proefprogramma loopt tot 31 maart 2021 en op basis van de opgedane ervaring zal een besluit worden genomen over de uitrol van de regeling,’ zei de RBI.

Al met al is de RBI niet tegen het idee van digitale valuta, maar ze hebben ook geen haast om er een uit te geven. Ondertussen dendert het buurland van India, China door met de ontwikkeling van hun eigen digitale valuta. Er wordt al volop getest en als dit jaar de digitale yuan gelanceerd zou worden, zou dat niet eens als een verrassing komen.

Leave a Reply