blog

India belast crypto met 30% en lanceert eigen digitale valuta

By 2 februari 2022No Comments

In Nederland hebben we een belastingparadijs voor crypto in vergelijking met India. De Indiase minister van Financiën zei dat het land een belasting van 30% zal invoeren op inkomsten uit de overdracht van virtuele digitale activa. Daarnaast vertelde de minister dat de centrale bank een eigen crypto zal lanceren in de komende twee jaar.

Belasting zonder regulering

Deze minister, Nirmala Sitharaman, zei in een twee uur durende speech dat de hoeveelheid digitale transacties in het land erg groot is. Dit maakt het noodzakelijk om een specifieke belastingregeling toe te passen. Dit wordt alleen nog niet gereguleerd. Hierdoor kan er een hoop belastingontduiking plaatsvinden.

De minister van Financiën werd gevraagd over het belasten van cryptotransacties zonder enige regulering. Hierop antwoordde hij het volgende: “We hebben een document laten circuleren, inputs komen binnen, publieke belanghebbenden komen binnen, dus regulering gaat door dat proces. Ik wacht niet tot er regelgeving komt om mensen die winst maken te belasten. Mag dat?”

Central Bank Digital Currency

In de speech zei Sitharaman ook ook dat de digitale roepie eraan komt. Het land is bezig met het maken van een CBDC (Central Bank Digital Currency). Deze zal hoogstwaarschijnlijk in de periode 2022-2023 worden uitgegeven. Coindesk zegt dat dit de eerste keer is dat de Indiase regering een tijdlijn heeft gegeven voor de lancering van een digitale valuta van de centrale bank.

Opvallend aan zijn toespraak, is dat de woorden crypto of cryptocurrency niet zijn gebruikt. De Sitharaman gebruikte de term ‘virtuele digitale activa’, al impliceert dit wel dat het om cryptocurrency’s en eventueel ook NFT’s gaat.

Erkenning

Deze toespraak wordt door velen gezien als de officiële erkenning voor crypto door India. Dit zorgt dat de hoge belastinginvoering wel een vrolijker tintje krijgt.

Binance schrijft zelfs dat India crypto officieel legaal maakt, en zij staan niet alleen in deze opvatting. Anderen denken daar hetzelfde over, ondanks de slordige regulering en hoge belasting.

Leave a Reply