blog

In Rusland wordt overtollige CO2 omgezet in bitcoins

By 2 januari 2021No Comments

Gazpromneft, de dochteronderneming van de Russische aardgasreus Gazprom, opent een locatie om cryptocurrency’s te minen. Deze locatie bevindt zich op een van hun olieboorinstallaties in Siberië, waardoor de kracht van de Russische olie- en gasbronnen werd gebruikt om bitcoins te minen.

Gazprom, een bedrijf dat de Russische regering als aandeelhouder beschouwt, is de gasmonopolist van het land en de tiende grootste olieproducent ter wereld. Het bedrijf heeft verschillende megaprojecten van grensoverschrijdende gaspijpleidingen geleid, zoals de Nord Stream en de South Stream, die het Russische gas naar Europa brengen.

Interesse in mining

Gazpromneft is een directe dochteronderneming van Gazprom en een van de weinige Russische overheidsbedrijven die openlijk interesse heeft getoond in de mining. Eerder dit jaar meldde CoinDesk dat Rosatom, de Russische monopolist op het gebied van kernenergie, zijn energievoorziening ook openstelt voor mijnwerkers.

De locatie, gelegen in de regio Khanty-Mansiysk in het noordwesten van Siberië, gebruikt het bijbehorende gas uit het olieveld als energiebron en heeft een eigen energiecentrale die het gas omzet in elektriciteit.

Hoe werkt dit?

De CO2 die vrijkomt bij het boren naar olie is normaal gesproken een verlies voor oliemaatschappijen, aangezien zij deze in de atmosfeer moeten verbranden, wat resulteert in boetes. Er zijn echter manieren om het te gebruiken in plaats van het te verspillen, en elektriciteitsopwekking is daar een van.

Bij het minen van cryptocurrency is een van de grootste kosten de elektriciteit die nodig is om de mining-platforms van stroom te voorzien. Door mijnbouwactiviteiten te lokaliseren op olieboorlocaties waar gas in overvloed is om vrijwel gratis elektriciteit te leveren, profiteren zowel miners als de oliemaatschappijen. Hiermee volgt Gazpromneft het voorbeeld van Noord-Amerikaanse bedrijven zoals Upstream Data en Crusoe Energy Systems die gas gebruiken op boorlocaties in de VS en Canada.

Kleinschalige test

Hoewel Gazpromneft niet van plan is om zelf crypto te minen, vertelde de woordvoerder van het bedrijf dat ze klaar zijn energiebronnen open te stellen voor miners. Daarnaast wordt er al op kleine schaal bitcoin gemined door Vekus sinds de herfst.

Vekus plaatste een container met 150 eenheden Bitmain’s Antminer S7 ASIC’s, aldus Gazpromneft via het Russische crypto-nieuwscentrum Forklog. Binnen een maand zijn er 1,8 bitcoin gemined tegen  49.500 kubieke meter gas.

Gazpromneft is van plan om het miningbedrijf uit te breiden en meer ASIC’s van klanten te krijgen, evenals meer ondernemingen zoals Vekus.Leave a Reply