blog

IMF spreekt zorgen uit over El Salvador en Bitcoin

By 11 juni 2021No Comments

Iemand schreef ooit de fameuze woorden: Je wilt niet het eerste land zijn dat bitcoin accepteert, maar zeker niet het laatste land. El Salvador blijkt dus dat eerste land te zijn, en zal de klappen moeten vangen van (maar zonder dat ze het weten ook vóór) de rest van de wereld.

Lening van meer dan een miljard

In maart zei minister van Financiën Alejandro Zelaya dat El Salvador op zoek was naar een lening van 1,3 tot 1,4 miljard dollar over drie jaar. Zelaya zei dat het IMF een tarief van 1,4% en een aflossingsvrije periode van vijf jaar zou bieden.

In april van dit jaar spraken het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en El Salvador over deze zelfde lening. Zoals gebruikelijk, betekent dit dat het IMF hiermee ook wat macht koopt, zeker als het gaat om het monetair en economisch beleid van het land waar ze geld aan uitlenen.

Bitcoin kwam ter sprake

Er stond gisteren weer een gesprek op de planning, deze keer tussen de president van El Salvador, Nayib Bukele en het IMF.  Grote kans dat bitcoin ook ter sprake kwam. IMF-woordvoerder Garry Rice zei namelijk dat het besluit van El Salvador om van Bitcoin een nationale valuta te maken een focus zal zijn van de bijeenkomst.

‘De goedkeuring van Bitcoin als wettig betaalmiddel roept een aantal macro-economische, financiële en juridische problemen op die een zeer zorgvuldige analyse vereisen’, zei Rice. ‘We volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen ons overleg met de autoriteiten voortzetten.’

Effectieve regelgeving belangrijk

Dit is een meeting waar eigenlijk alle camera’s op gericht zouden moeten zijn, want het is interessant om te volgen welke pressiemiddelen er eventueel worden ingezet door het IMF.

‘Crypto-activa kunnen aanzienlijke risico’s met zich meebrengen,’ zei Rice. ‘Effectieve regelgevende maatregelen zijn erg belangrijk bij het omgaan met hen.’

El Salvador voorop

El Salvador heeft trouwens ontzettend snel de visie van Bukele om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, omgezet in een meerderheid aan stemmen. Binnen een week na de aankondiging op Bitcoin 2021 in Miami werd er vergaderd en gestemd.

Onlangs werd ook bekend dat Bukele het staatsbedrijf LaGeo heeft opgedragen om geothermische energiefaciliteiten, die gebruikmaken van de actieve vulkanen van El Salvador, beschikbaar te stellen aan bitcoin miners.

Leave a Reply