Na de crash van maart heeft de koers van dash zich knap hersteld. De cryptomunt is met bijna 130 procent gestegen sinds het dieptepunt van 29,98 euro, en heeft op dit moment een waarde van 68,92 euro. Nu beweegt de prijs vooral zijwaarts. Wat kunnen we verwachten van dash?
Een enorme Bart
Kocht je dash in het begin van dit jaar? Dan was het een wilde achtbaanrit geweest voor jou. Eerder schreven we over het Bart-patroon in bitcoin. Dash laat hetzelfde patroon zien, maar dan op veel grotere schaal.
Je kijkt hieronder naar de eurokoers van dash op dagniveau.
Een ‘Bart’ herken je op de volgende manier:
- Eerst schiet de koers hard omhoog.
- Daarna blijft de koers een tijdje stabiel.
- Vervolgens duikt de koers net zo hard naar beneden.
Van 1 januari tot aan 13 februari vloog de koers van dash met maar liefst 254 procent omhoog. Daarna dook de koers bijna verticaal naar beneden. Medio maart was je weer terug bij af.
Niemand had kunnen voorspellen dat het zo snel zou gaan. Door de paniek na de uitbraak van het coronavirus werden alle financiële markten onderuit getrokken. De aandelenmarkt, de olieprijs, bitcoin maar ook dash.
Maar nog steeds mooie winst
Maar eigenlijk mag je nog steeds niet klagen als je in het begin van dit jaar gekocht hebt. Op de grafiek hieronder vergelijken we de prestatie van dash met die van bitcoin. In het groen zie je de koers van dash, in het rood de koers van bitcoin.
De prijs van dash is ruim 85 procent hoger dan in het begin van het jaar. Bitcoin moet het doen met een winst van ‘slechts’ 33 procent.
De koersbewegingen van dash zijn heftiger, maar dash laat zich wel leiden door bitcoin. Het rode vlak onder de koers laat een de correlatie zien tussen de koers van dash en bitcoin. Dit is een cijfer tussen de -1 en de 1.
Is het cijfer dicht bij 1? Dan is er een sterke samenhang tussen dash en bitcoin. Wanneer bitcoin stijgt, stijgt ook dash. En andersom. Dit is nu ook het geval, het grootste gedeelte van de tijd is de correlatie tussen 0,8 en 0,99.
Het is ook niet gek dat dash zich laat leiden door bitcoin. Bitcoin is nog steeds de meest invloedrijke cryptocurrency. Met een totale marktwaarde van 180 miljard dollar beslaat alleen bitcoin al 65 procent van de hele cryptomarkt.
Grote beweging op komst
Maar genoeg teruggekeken, wat kunnen we van de toekomst verwachten? De Bollinger Bands-indicator laat zien dat we binnenkort een grote beweging kunnen verwachten. Je kijkt hieronder weer naar de dagkoers van dash, maar dan uitgezoomd op de grafiek.
De Bollinger Bands bestaat uit drie onderdelen:
- De middenlijn is een Moving Average (MA). In dit geval de 20-dagen MA.
- De bovenkant wijkt twee standaarddeviaties af van de middenlijn.
- De onderkant wijkt twee standaarddeviaties af van de middenlijn.
Wanneer de lijnen samenkomen noem je dit Bollinger Band squeeze (op de grafiek aangegeven met de rode pijlen). Gebeurt dit, dan kan je een grote koersbeweging verwachten. Deze squeeze zegt overigens niets over de richting van de beweging.
Bijna uitbraak uit driehoek
We zoomen weer wat in op de grafiek, elke candle op de grafiek stelt nu een dag voor.
De koers beweegt zich sinds de crash in maart in een symmetrische driehoek. Breekt de prijs uit de driehoek? Dan is het koersdoel even groot als de opening van de driehoek aan de linkerkant.
In het positieve geval kan dat betekenen dat de koers naar 106 euro gaat. Maar breekt de koers aan de onderkant uit, dan kan de prijs helemaal terugzakken naar 33 euro.
Wat gaat de koers van dash doen?
Vooralsnog beweegt de koers zich nog in de driehoek. Wat doet de prijs van dash op korte termijn? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt hieronder naar de vier-uursgrafiek van dash.
Bullish
Breekt dash door de oranje balk van 72 euro? Dan komt 82 euro in beeld, de groene balk op de grafiek. Dit was de top van 30 april, maar ook een belangrijke weerstand begin maart.
Bearish
Lukt het dash niet om door de oranje balk te breken, dan vindt de koers ondersteuning op 64 euro. Dat is de rode balk op de grafiek. de rode zone op de grafiek. Al ruim twee maanden staat deze ondersteuning als een huis.