blog

Oeps! Iemand stuurt een halve ether met 2,6 miljoen dollar aan fees

By 10 juni 2020No Comments

Oeps! Vandaag heeft iemand 2,6 miljoen dollar aan transactiekosten betaald voor het verzenden van 130 dollar aan ethereum. Dat is een vergoeding van twee miljoen procent! En ook direct het meeste wat iemand ooit heeft betaald om een ethereum transactie over te maken. Check de verdachte transactie hier.

Halve ether voor 2,6 miljoen dollar

Iemand verzond 0,55 Ethereum naar een adres dat door Bithumb werd verstrekt, met 10.668 ethers aan transactiekosten. Dat is geen spelfout, iemand heeft miljoenen dollars betaald aan een ethereumtransactie. De transactie werd verwerkt door miningpool Sparkpool, een van de grootste Ethereum miningpools.

Sparkpool vindt de transactie ook verdacht: “We onderzoeken het incident van deze ongewoon hoge vergoeding, en jullie zijn welkom om aanwijzingen te versturen naar [email protected] Sparkpool heeft ervaring om zulke kwesties te behandelen. Uiteindelijk zal er een oplossing komen.”

Er is weinig bekend over de persoon die de transactie heeft verstuurd en die zo’n hoge vergoeding betaalt. Het enige wat we weten is dat de persoon eerder crypto’s verstuurde naar Bithumb, maar dat is eigenlijk wel alles.

Waarom kostte de transactie zoveel?

Ethereum-gebruikers hebben de volledige controle over hun transactiekosten. Ze kunnen zelf kiezen hoeveel ze willen betalen om een transactie in een blok te laten opnemen. Hoe meer ze betalen, hoe groter de kans dat hun transactie snel wordt verwerkt. Maar er is geen reden om meer dan een paar dollar te betalen.

Wel zijn er mogelijke redenen waarom iemand zoveel betaalt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand van plan was om 2,6 miljoen dollar in ETH te sturen met 100 dollar transactiekosten, maar per ongeluk twee velden heeft verwisseld.

Maar er is wel iets vreemds aan de hand. De persoon in kwestie betaalde 500 miljoen Gwei aan gaskosten (transactiekosten op het Ethereum netwerk). Alex Svanevik is oprichter van data analysebureau DAO D5. In een interview met Decrypt vertelt hij het volgende:

“Gezien de verdeling van de gasprijzen die door deze portemonnee zijn vastgesteld (elke uitgaande transactie heeft een gasprijs van 60 gwei behalve deze), zou ik zeggen dat dit een of andere handmatige ingreep moet zijn geweest op een anders programmatisch gecontroleerde portemonnee.”

Dat viel ook Alex Manuskin op, hij plaatste deze tweet:

Wat zou er aan de hand zijn? Op Twitter wordt gespeculeerd dat iemand geld wil witwassen op deze manier. Als dat waar is, dan is dat wel een erg openbare manier om geld wit te wassen. Wordt vervolgd!

Leave a Reply