blog

Hoofd innovatie Centrale Banken noemt Bitcoin mislukte valuta

By 26 maart 2021No Comments

Benoit Coeure van de Bank of International Settlement (BIS, ofwel de centrale bank onder de centrale banken), zegt dat de volatiliteit van bitcoin ervoor zorgt dat het onmogelijk een valuta kan zijn.

Bitcoin faalt test voor valuta

‘Bitcoin kan een investeringsinstrument zijn en het is niet aan mij om daarover te oordelen of daarover te adviseren’, zei het hoofd van de BIS Innovation Hub in een interview met Bloomberg Television. ‘Maar het heeft de test om een ​​valuta te zijn niet doorstaan, het heeft de test om een ​​betaalinstrument te zijn niet doorstaan, alleen maar omdat de waarde zo veel beweegt.’

Coeure zei dat het belangrijk is dat centrale banken over de hele wereld financiële zekerheid bieden aan burgers en veiligere opties bedenken die de vruchten plukken van technologische innovatie. Veel instellingen onderzoeken momenteel de mogelijkheden om digitale versies van hun valuta uit te geven, zogenaamde CBDC’s. Dit zou moeten veranderen hoe geld werkt, maar de banken tegelijkertijd in staat stellen om de controle te behouden.

Crypto heeft plek, maar niet als betaalmiddel

‘Centrale banken zijn gefocust op een instrument dat liquiditeit kan verschaffen, dat veiligheid zou bieden en dat kan worden gebruikt als grondstof in het wereldwijde betalingssysteem. Daarom willen we kijken naar de digitale valuta van de centrale bank. Crypto heeft zijn plek, maar het is anders, het is geen betaalmiddel.’

De Europese Centrale Bank onderzoekt mogelijkheden voor een digitale euro. President Christine Lagarde zei donderdag tijdens een BIS-evenement dat de monetaire autoriteiten het hoge tempo van innovatie moeten bijhouden. Twee van haar collega’s verdedigen deze stelling door te stellen dat de kosten zijn te verwaarlozen.

Geen negatieve rente op digitale euro

Fabio Panetta van de Raad van Bestuur en Ulrich Bindseil, directeur-generaal Marktinfrastructuur en betalingen bij de ECB, schreven in een opiniestuk over rente en de digitale euro.

‘Er is geen waarheid in de bewering dat de ECB van plan is aanzienlijk meer negatieve rentetarieven op te leggen via een digitale euro. Zolang er contant geld is, kunnen mensen het aanhouden tegen een rentevoet die gelijk is aan nul,’ zeiden ze.

Econoom Richard Werner zei namelijk dat de ECB door middel van lage rentes banken dwong tot het afnemen van deposito’s. Daarnaast hebben ambtenaren van de Bundesbank benadrukt dat een digitale euro risico’s kan opleveren voor banken en uitvoerig moet worden bestudeerd voordat er een beslissing wordt genomen.

Geen concurrentie met normale banken

Maar de twee ECB-functionarissen zeiden dat de digitale euro zo kan worden ontworpen dat deze niet concurreert met bankdeposito’s. Hiermee verwijzen ze naar eerder geschetste plannen om het bedrag dat elke burger kan aanhouden te beperken of om saldi boven een bepaalde drempel te bestraffen.

Eurocentrische argumentatie

Ze gooiden hun argumentatie over een andere boeg, namelijk angst voor de rest van de wereld. Een digitale euro zou namelijk de onafhankelijkheid van de eurozone van buitenlandse bedrijven en mogendheden verzekeren.

‘We moeten voorkomen dat Europese betalingstransacties worden gedomineerd door aanbieders buiten Europa, zoals wereldwijde technologiegiganten die in de toekomst valuta’s zullen aanbieden,’ schreven de twee functionarissen. ‘Door ons voor te bereiden op een digitale euro, stellen we ook de autonomie van Europa veilig. Het is een waarborg voor het geval er zich ongewenste scenario’s voordoen.’

Leave a Reply