blog

Hoe Ethereum Bitcoin verpakt en opeet

By 2 september 2020No Comments

Is het tijdperk van Ethereum aangebroken? De munt heeft sinds de ICO-hype van een paar jaar geleden een tijdje geen grote rol gespeeld maar lijkt nu helemaal terug. Tijd om de schijnwerpers op Ethereum te richten.

Bitcoin verpakkingen

De Ethereum koers behaalde gisteren mooie winsten en steeg met 10%. Dit jaar is de munt zelfs al met 300% in waarde gestegen. En geloof het of niet, Ethereum begint langzaam bitcoin op te eten. Het aantal bitcoin-tokens wrapped (verpakt) in een omhulsel van Ethereum is in augustus verdubbeld.

Opeten? Wrapped? Tijd voor een uitleg. Bitcoin kan op de ethereum-blockchain worden gewrapped met behulp van een aantal op Ethereum gebaseerde tokens, zoals WBTC. Dit staat natuurlijk voor wrapped bitcoin. Dit soort tokens worden steeds populairder, tijdens sommige periodes in augustus werden er meer bitcoins in Ethereum gewrapped dan er door Bitcoin miners werden gemaakt.

Bitcoin in smart contracts

Deze WBTC’s kun je in geest zien als een stablecoin, maar dan gebaseerd op bitcoin. De waarde van de tokens worden ondersteund door bitcoin op de bitcoin blockchain te vergrendelen. Zo kunnen (neppe) bitcoins gebruikt worden op de ethereum blockchain en werken met smart contracts. Bitcoin gebruikers kunnen zo diensten gebruiken die alleen op Ethereum worden aangeboden zoals leningen, liquiditeitsvoorziening en gedecentraliseerde exchanges.

Glassnode in hun wekelijkse nieuwsbrief:

‘Dit vormt een interessant dilemma voor bitcoin. Hoewel het duidelijk meer nut heeft nadat het is omgezet naar de blockchain van ethereum, komt de onderliggende waarde schijnbaar voort uit de 68 terawattuur aan stroom die elk jaar nodig is om de bitcoin-blockchain te beveiligen.’

Heeft bitcoin blockchain nog bestaansrecht?

WBTC is gegroeid van begin 2020 van relatieve onbekendheid tot een gerespecteerd onderdeel van het DeFi-ecosysteem, met een marktkapitalisatie van bijna 400 miljoen dollar. In totaal is 97% van WBTC opgesloten in smart contracts, waardoor de use-case als een smart contract-compatibele versie van bitcoin wordt bevestigd.

Glassnode: ‘Hoeveel bitcoin moet migreren naar ethereum voordat de noodzaak van de bitcoin blockchain zelf in twijfel wordt getrokken? En als dit zou gebeuren, wat zou dan de waarde van bitcoin zijn als er geen enorme hoeveelheid energie nodig is om bitcoin te beveiligen?’

Gateway drug naar crypto

Ondertussen stijgt de koers van ethereum, gedreven door de gedecentraliseerde financiële (DeFi) rage die momenteel de bitcoin- en cryptowereld overspoelt. DeFi klinkt lastig, maar is in de basis niets anders dan crypto gebruiken om traditionele financiële instrumenten zoals leningen en verzekeringen na te bootsen.

Simon Peters van investeringsplatform eToro is het eens met Glassnode.

‘Ik ben het eens met de rapporten van Glassnode dat bitcoin niet langer de eerste stappen van investeerders in crypto is. Veel nieuwe investeerders betreden de markt mogelijk rechtstreeks in ethereum- of DeFi-protocollen, in plaats van bitcoin te kiezen als hun eerste of enige crypto-investering, zoals ze deden in 2017.’

Leave a Reply