blog

Analyse: Bitcoin als veilige haven tegen een steeds zwakker wordende dollar

By 2 september 2020No Comments

De Amerikaanse dollar als wereldreservemunt is aan het wankelen, en dit is een kans voor bitcoin om zich te bewijzen als veilige haven. Zeker na de speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, waarin hij vertelt dat de inflatie van de dollar kan stijgen tot boven het oorspronkelijke doel van 2 procent. Investeerders zoeken daardoor hun toevlucht in aandelen en goud, maar ook bitcoin. Hoe zit dat?

De gekke relatie tussen de dollar en bitcoin

Wat de bitcoin koers nu gaat doen, is in hoge mate afhankelijk van de sterkte van de dollar ten opzichte van andere nationale valuta. Die sterkte kan je aflezen door te kijken naar de dollar currency index (DXY). Dat is een index die de Amerikaanse dollar afweegt tegenover een mandje andere belangrijke valuta. Denk aan de euro, de Japanse Yen en het Britse pond.

De afgelopen maanden zie je dat er een negatief verband is tussen de bitcoin koers en de DXY. Daalt de dollar currency index? Dan stijgt bitcoin juist. Maar let op, de procentuele veranderingen verschillen wel. In de grafiek hieronder zie je dat bitcoin (blauwe lijn) met 120 procent is gestegen ten opzichte van medio maart dit jaar. In diezelfde periode is de DXY (rode lijn) met ongeveer 8 procent gedaald.

Dit verband zie je nog beter wanneer je de rode lijn omkeert. Vooral sinds juli beweegt de DXY omgekeerd vrijwel precies hetzelfde als de bitcoin koers.

Dollar kan nog verder dalen

Over de dollar gesproken, deze kan nog verder in waarde dalen. Dat zie je als je naar de langetermijngrafiek kijkt van de DXY. Elke candle op deze grafiek stelt een week voor.

Je ziet dat de waarde van de dollar currency index aan de onderkant van de oplopende trendlijn is uitgebroken. De waarde van 88 zou een volgend doel kunnen zijn, dat is het laagste punt sinds januari 2018.

Daarnaast beweegt de koers van de DXY onder twee voortschrijdende gemiddelden (moving averages). De 50-weken moving average (rode lijn) dreigt daarbij onder de 200-weken moving average (groene lijn) te duiken. Dit noem je een death cross, en dat kan erop duiden dat de index een langdurige periode gaat dalen.

Dat is ook de mening van Kit Juckes, strategisch analist bij de Franse bank Societe Generale. Over de sterkte van de dollar zegt hij het volgende: “Het lijkt ons duidelijk dat we aan het begin staan van een meerjarige periode van daling van de dollar, vanaf deze zeer hoge niveaus.”

Wat betekent dit voor bitcoin?

De dollar verliest terrein van andere grote valuta’s, en tegelijkertijd stijgt de koers van bitcoin. Wat kunnen we hieruit afleiden? Het is moeilijk om een direct verband te leggen, maar het kan zijn dat steeds meer investeerders bitcoin beschouwen als een nieuw toevluchtsoord. De dollar is nog altijd de wereldreservemunt, maar wanneer deze munt in waarde daalt kan bitcoin dienen als een verzekering om waarde te behouden.

Niet alleen individuen, maar ook institutionele partijen laten hun oog vallen op bitcoin. Een recent voorbeeld is het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy, dat voor 250 miljoen dollar aan bitcoin koopt. Michael J. Saylor, CEO van Microstrategy, ziet bitcoin als een betrouwbare waardeopslag dat superieur is aan contant geld.

Daarnaast zien ook andere partijen in waarom bitcoin meer potentie heeft om waarde vast te houden dan de Amerikaanse dollar. In de afgelopen maanden beschreven onder andere Fidelity, Grayscale en VanEck in een rapport waarom zij vinden dat bitcoin een goede investering is voor de lange termijn.

Bitcoin moet zich nu bewijzen

Mocht de dollar zijn machtspositie verliezen, dan kan dat grote gevolgen hebben, ook voor bitcoin. Nu is de tijd voor bitcoin om zich te bewijzen als een veilige haven. In 2013 steeg bitcoin al tijdens de bankrun in Cyprus, maar de echte test dient zich aan in de komende maanden en jaren. De komende periode wordt zeker interessant om te volgen!

Leave a Reply