blog

Historische aanpassing moeilijkheidsgraad bitcoin

By 1 juli 2020No Comments

Bitcoin’s Mining Difficulty is de afgelopen tien jaar zelden zo statisch geweest.

Nauwelijks iets veranderd

Om 03:18 uur vandaag paste het bitcoin netwerk de moeilijkheidsgraad aan. Deze keer was er maar een minimale aanpassing, een daling van slechts 0,0033% vergeleken met het vorige niveau ingesteld op 17 juni. De procentuele verandering is klein genoeg om naar boven af te ronden op een nul, zo blijkt uit gegevens van BTC.com.

Hieronder een overzicht van de vorige aanpassingen.

Ongeveer elke twee weken

De moeilijkheidsgraad meet hoe moeilijk het is voor miners om te concurreren voor blokbeloningen op het netwerk. Dit past zich elke 2.016 blokken aan, ruwweg elke twee weken, op basis van de totale beschikbare rekenkracht op het bitcoin netwerk.

De aanpassing die geen aanpassing genoemd mag worden, betekent dat de totale gemiddelde rekenkracht die is aangesloten op bitcoin in de afgelopen 14 dagen nauwelijks is veranderd. Dit kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan miningbedrijven die genoeg verdienen om niks uit te hoeven zetten, of juist een te lage financiële prikkel om te beginnen met minen.

Satoshi was eenzaam

Historisch gezien zag je alleen in het eerste jaar van bitcoin nauwelijks aanpassingen in de moeilijkheidsgraad. Dat komt doordat  Satoshi Nakamoto en zijn vrienden de enige miners op het netwerk waren. De laatste keer dat de aanpassing afgerond kon worden naar 0% was in maart 2010. Om te schetsen hoe lang geleden dat is: in maart 2010 maakten de meeste mensen voor het eerst kennis met 3D-brillen toen Avatar uitkwam.

Sindsdien zijn er slechts acht gevallen geweest waarin de moeilijkheidsverandering, zowel negatief als positief, minder dan 0,1% was, vandaag is de kleinste aanpassing.

Lagere inkomsten

In mei daalde de beschikbare computerkracht ontzettend hard na in maart nog een recordhoogte behaald te hebben. Die daling kwam door de bitcoin block halving, er viel simpelweg minder te verdienen voor miners. Het hielp ook niet dat de bitcoin koers in maart bijna halveerde. Daar is de koers en de moeilijkheidsgraad inmiddels weer van hersteld.

Wat nu mee kan spelen, is dat de koers nauwelijks beweegt. Bitcoin is de laatste twee maanden aan het dansen tussen 9.000 en 10.000 dollar.

Miners vechten elkaar de tent uit

Daarnaast zijn er wat controverses bij verschillende miners, het kan zijn dat de machines niet worden uitgezet voordat de onrust voorbij is.

Een interne machtsstrijd tussen de twee  oprichters van Bitmain, ’s werelds grootste bitcoin miners, heeft de bedrijfsvoering beïnvloed. Niet alleen minen ze zelf, ze leveren ook mining apparaten. Sommige klanten gaven aan dat ze wachten om bij Bitmain te kopen, totdat de situatie is opgelost. Op 23 juni publiceerde Bitmain nog een artikel om klanten gerust te stellen. Hierin stond dat de logistieke problemen waren opgelost. Binnen vier uur werd het artikel echter weer verwijderd.

Leave a Reply