blog

Helft ethereum wordt al jaar vastgehouden in afwachting van staking

By 15 oktober 2020No Comments

Meer dan de helft van het circulerende aanbod van Ethereum is in meer dan een jaar tijd niet verplaatst. Om precies te zijn is slechts 39,6 procent van alle geminede Ether de afgelopen 12 maanden van eigenaar veranderd. Door al het geweld van DeFi en de hoge transactiekosten eerder dit jaar, komt dat als een verrassing.

Voorbereiden op volgende stap

Volgens  de HODL waves grafiek van Glassnode, die een chronologische weergave geeft van de snelheid van on-chain transacties, is ongeveer 28% van alle ether voor het laatst verplaatst in de periode van de afgelopen 12 en 24 maanden.

De gegevens suggereren dat veel whales 2019 hebben gebruikt om ethers te verzamelen. Dit doen ze niet alleen omdat ze gokken op een hogere prijs, maar juist om voor te sorteren op de volgende versie van Ethereum. ETH 2.0 biedt namelijk de mogelijkheid om ethers vast te zetten in het consensusprotocol. Hier staat uiteraard een beloning in de vorm van rente tegenover. De verwachting is dat fase 0 de komende maanden zal beginnen.

Welke whale zwemt als eerste

Ongeveer 20% van de ethers zijn sinds oktober 2017 niet meer verplaatst. Het wordt interessant om in de gaten te houden welke whale zijn of haar munten verplaatst na de uitrol van fase 0.

De aanstaande lancering van fase 0 lijkt te hebben geleid tot een toename van de snelheid van on-chain transfers, althans op de korte termijn. Begin dit jaar werd maar 0,5 procent van het totale aanbod elke 24 uur verzonden (verkocht of gewoon verplaatst), begin september is dit verdubbeld naar 1 procent.

Wekelijkse toename bij ether, niet bij bitcoin

Ook als we iets uitzoomen en naar hele weken kijken zien we een soortgelijke trend. De wekelijkse omloopsnelheid nam toe van 1,5 procent aan het begin van het jaar tot 5 procent in juli en september, terwijl de maandelijkse en driemaandelijkse overdrachten sinds juni eveneens gestaag toenamen.

Hoewel de omloopsnelheid van bitcoin vele malen hoger ligt, is er een afnemende trend zichtbaar. Sinds hype rond de halving en de crash van de bitcoin koers in maart, is de omloopsnelheid gedaald van 6 procent in februari gedaald tot 3,5% in september.

De grafiek van Glassnode heet HODL waves. De statistieken zijn dus niet inherent goed of slecht, maar je zou kunnen concluderen dat bitcoiners er steeds meer voor de lange termijn inzitten.

Leave a Reply