blog

Heftig, bitcoin stijgt en daalt met acht procent in een paar uur! Wat volgt komende week?

By 6 december 2019No Comments

Het is te vroeg voor vuurwerk, maar heel even schoot de bitcoin koers als een vuurpijl omhoog deze week. Maar de landing volgde ook heel snel helaas. Wat verwachten wij van de koers komende week?

De koers deed een ‘bartje’

Je kijkt naar de koers van deze week. Afgelopen dinsdag schoot de prijs met ruim 500 euro omhoog, een stijging van acht procent in een half uur! Om vervolgens weer met 650 euro te zakken. Eén ding is duidelijk, als je bitcoin hebt moet je soms wel een sterk hart hebben.

Dit soort prijsbewegingen zorgen altijd voor veel opspraak. Maar het is niet nieuw in bitcoin. Sommige analisten noemen dit namelijk een ‘Bart pattern’. Dat patroon is vernoemd naar het hoofd van Bart Simpson. En als je goed kijkt zie je zijn hoofd er ook in terug:

  1. Eerst gaat de koers stijl omhoog.
  2. Daarna beweegt de koers kort zijwaarts.
  3. Ten slotte gaat de koers recht omlaag.

Om er nog heel even over verder te gaan, hier zijn nog wat voorbeelden van begin 2019. Zoals je ziet zijn ook omgekeerde ‘bartjes’ mogelijk:

Het klinkt misschien absurd, maar het is echt een ding in de bitcoinwereld. Zoek je op ‘bart pattern bitcoin’ in Google, dan krijg je artikelen zoals deze.

Maar waarom ontstaat er dan zo’n patroon? Er kunnen verschillende redenen zijn. Analisten wijzen bijvoorbeeld naar whales die de koers manipuleren. Of automatische trading bots die reageren op een bepaalde koers.

Wat ook mee kan spelen is dat bitcoin een jonge markt is. Er is relatief weinig geld nodig om de markt te doen bewegen. Grote spelers met grote hoeveelheden bitcoin hebben dus relatief veel macht. Zij kunnen door het tijd kopen en verkopen de markt naar hun hand zetten.

Naarmate er meer handelaren toetreden en er dus meer geld in bitcoin om gaat, zal dit langzaamaan verdwijnen. Er is dan meer geld nodig om de koers flink te laten bewegen. Hierdoor maakt de koers dan minder heftige bewegingen dan dat we nu zien.

Dus, gaat de koers hard naar boven of beneden? Denk dan altijd even aan the Simpsons.

Poging zoveel om de trendlijn te breken, deze keer wel?

We zoomen flink uit op de grafiek. Nu zie je de koers van eind oktober tot en met nu. Even leek het deze week alsof de koers naar de maan ging. Gisteren brak de prijs door de trendlijn en weer terug, zoals je ziet aan de cirkel. Nu schuurt de koers aan de onderkant van de trendlijn. Breekt bitcoin dit weekend nog met de trendlijn? Wie weet, in dat geval lees je onderaan deze analyse wat wij verwachten.

Kanaal ook nog geldig

We zoomen nóg verder uit. De bitcoin koers beweegt zich nog steeds in een dalend kanaal. Dat zijn twee evenwijdig lopende trendlijnen, in dit geval naar beneden. En dalen doet de koers al lang, al sinds eind juni. Misschien dat bitcoin in 2020 eindelijk kan uitbreken?

Wat verwachten wij van de koers?

Nu combineren we beide grafieken. Eigenlijk verandert er niet heel veel ten opzichte van onze vorige analyse op dinsdag, toen waren de trendlijn en het kanaal ook relevant.

Bullish
Breekt de bitcoin prijs door de blauwe trendlijn? Dan kan de koers de bovenkant van het kanaal opzoeken. De volgende weerstand ligt dan rond 7.300 euro. Dit is ook afhankelijk van hoe hard de koers stijgt.

Bearish
Maar daalt de koers, dan richten we ons vizier op de onderkant van het kanaal. Dat niveau ligt nu op ongeveer 5.900 euro.

Leave a Reply