blog

Haven Rotterdam in 2025 klimaatneutraal door blockchain

By 10 oktober 2020No Comments

Blocklab test een nieuw product om de handel in energie en het gebruik van duurzame energie op de haven van Rotterdam te verbeteren, met gebruik van blockchaintechnologie. Blocklab is een dochteronderneming van de Rotterdamse haven en de gemeente.

Twee maanden trial

Het systeem heet Distro en is ontwikkeld door Blocklab en S&P Global Platts. Het product is nu twee maanden aan het proefdraaien.

Distro maakt gebruik van blockchaintechnologie, smart contracts en kunstmatige intelligentie (AI), en is bedoeld voor commerciële energieconsumenten in de haven van Rotterdam. Distro stemt de vraag af op de stroom die wordt opgewekt uit verschillende bronnen, met name zonne-energie en batterijopslag.

Iedere deelnemer krijgt een geautomatiseerde energiehandelaar toegewezen op basis van kunstmatige intelligentie. De software leert het gedrag, keuzes en behoeften van de klant kennen en levert de energie tegen een optimale prijs.

Kopers en verkopers hebben toegang tot gelokaliseerde en dynamische prijzen voor energie en het systeem is ontworpen om overmatig stroomverbruik te ontmoedigen wanneer de opwekking laag is, door lagere prijzen aan te bieden wanneer het aanbod overvloedig is. Blocklab zegt dat dit systeem voortbouwt op “bewezen praktijken in grondstoffen en financiële markten”, die via AI zijn geoptimaliseerd om vraag en aanbod automatisch in evenwicht te brengen.

Al 20 miljoen blockchain transacties

De pilot omvatte 20 miljoen transacties die zijn gevalideerd en verwerkt op de blockchain. De energiekosten zijn cumulatief met 11 procent gedaald, en de inkomsten van de lokale producenten van hernieuwbare energie zijn met 14 procent gestegen.

Door het gebruik van Distro is het lokale gebruik van lokale zonne-energie gestegen met 92 procent, volgens Blocklab kan dit helpen om energieverspilling tegen te gaan. Ook kan Distro naar eigen zeggen bedrijven kunnen helpen om “tot 30 miljoen ton minder koolstof te produceren.”

Nico van Dooren is directeur new business development en portfolio bij de haven van Rotterdam. Hij zei in een persbericht:

“Het in evenwicht brengen van de lokale elektriciteitsbehoeften met de lokale opwekking is de sleutel tot het ontsluiten van aanzienlijke besparingen op de netinfrastructuur. We zijn enthousiast over het vooruitzicht op schaalvergroting van deze oplossing en de betekenisvolle bijdrage die het kan leveren om de haven van Rotterdam te helpen om in 2050 CO2-neutraal te worden.”

Leave a Reply