blog

Gratis bitcoin ter waarde van 30 dollar voor iedereen in El Salvador

By 25 juni 2021No Comments

De president van El Salvador heeft aangekondigd dat elke volwassen burger van het land 30 dollar aan bitcoin krijgt.

El Salvador kan prijs opdrijven

Nu gaan meteen allemaal belletjes rinkelen. Want dat betekent dat El Salvador de markt op moet om voor alle volwassenen bitcoin te kopen. Volgens de wereldbank wonen er 6,5 miljoen mensen in El Salvador. De totale bevolking telt alle inwoners, ongeacht hun wettelijke status of burgerschap.

De lokale krant Prensa Latina schrijft dat burgers deze gratis bitcoin pas zullen ontvangen na het downloaden van de door de overheid uitgegeven bitcoin wallet. In het allerbeste scenario, kun je dus 6,5 miljoen vermenigvuldigen met 30 dollar en dan kom je uit op 195 miljoen dollar (163 miljoen euro).

Hieronder een preview van die wallet.

Zo’n bedrag kan de bitcoin koers een hele kleine oppepper geven. Vergelijk dat maar eens met het handelsvolume van de afgelopen 24 uur. In totaal is vandaag over de hele wereld voor 30 miljard dollar aan bitcoin verhandeld.

Nieuwe bitcoiners

Los van de koers, is het ontzettend gaaf dat er veel nieuwe bitcoiners bijkomen. Analist Willy Woo schat dat het wereldwijde gebruikersbestand van bitcoin met 2,5% zal groeien.

We hadden het net al even over 6,5 miljoen inwoners, maar Statista laat zien dat in 2019 de bevolking van 15 jaar en ouder 4,72 miljoen was. Willy Woo gaat uit van 4,5 miljoen volwassenen. De cijfers lopen nogal uiteen.

Het nieuws werd aangekondigd tijdens een persconferentie op 25 juni, waarbij president Bukele van El Salvador zei dat de ‘wallet-app van de regering zelfs overal met een mobiele verbinding zal werken, en je hoeft geen mobiel abonnement voor de app te hebben.’

Groei van het lightning network

Wat ook interessant is, is wat dit betekent voor de statistieken van het lightning network. Op dit moment zijn er iets meer dan 50 duizend kanalen open ter waarde van 1600 bitcoin. Dit komt neer op 55 miljoen dollar. Jack Mallers (Ballers) de CEO van Strike mocht president Bukele inleiden op de bitcoin conference 2021, toen werd het nieuws uit El Salvador bekend gemaakt.

Strike is een wallet voor op het lightning network, dus grote kans dat de president aanstuurt op het gebruik van het lightning network. Dat moet ook wel, transacties op de normale blockchain van bitcoin zijn vanwege de transactiekosten eigenlijk niet geschikt voor kleine betalingen.

Leave a Reply