Google is het laatste technologiebedrijf dat zich mengt in de bancaire industrie, door lopende rekeningen aan te bieden. Het bedrijf zegt dat het van plan is samen te werken met banken en kredietverenigingen in de VS om de “smart checking” rekeningen aan te bieden.
Eerder dit jaar berichtte de zoekgigant al over hun Quantum Computer, een potentiële bedreiging voor bitcoin. Kunnen we deze nieuwe betaalservice daar ook onder scharen?
Codewoord: Google Cache
Volgens verschillende bronnen is Google een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse bankgigant Citigroup om eigen ‘smart checking’ bankrekeningen te lanceren. Ofwel slimme betaalrekeningen. Het product, met de codenaam Cache, wordt gesteld beschikbaar via Google Play. Google wil de eigen analytische tools gebruiken voor traditionele bankproducten.
Het concept en de details zijn nog steeds niet helemaal helder. Dat zegt ook de Financial Times, maar zij noemen Cache wel al de toekomst van het bankwezen. Het kan zijn dat klanten gewoon toegang krijgen tot een gelikt Google-platform waar een traditionele bankrekening op verwerkt is. Maar dat is nu nog vooral giswerk.
Leren van Facebook
Google is niet de eerste tech gigant die een deel van de bancaire taart wilt afsnoepen en zij zullen ook niet de laatste zijn. Facebook (en hun Libra) is een bekend voorbeeld van een ander groot techbedrijf met financiële ambities. Maar Google lijkt van de fouten van Facebook te hebben geleerd. Facebook ligt namelijk onder vuur bij wereldwijde toezichthouders en politici doordat ze zo hoog van de toren blazen en het product via een onorthodoxe manier willen lanceren.
Traditionele benadering
Google gaat voor de meer traditionele benadering door samen te werken met een gerenommeerde bank. Sengupta van Google in gesprek met The Wall Street Journal:
‘Wij willen samenwerken met banken en het financiële systeem. Het is misschien een iets langer pad, maar het is duurzamer.’
Data verzamelen, maar niet verkopen
WSJ liet doorschemeren dat de zoek- en advertentiegigant meer geïnteresseerd was in de data van rekeningen, salarissen en winkelgewoonten. Vertrouwen zal hier een belangrijke kwestie zijn, omdat Google en Facebook beide enorme veel verdienen met de persoonlijke gegevens van mensen. Niet gek dus dat de volgende logische stap is om mee te kunnen kijken in ieders uitgavenpatroon.
Sengupta voegde eraan toe dat Google de financiële gegevens van klanten nooit zou verkopen en dat het Google Pay-gegevens niet voor advertentiedoeleinden gebruikt.
Geen bedreiging voor bitcoin
Het is om deze reden dat Cache geen bedreiging voor bitcoin zal zijn. Dat een groot bedrijf als Google zich mengt in de bancaire sector versterkt de beargumentatie voor een gedecentraliseerde en wereldwijde valuta. Dat geldt dubbel als je privacy je iets waard is.
Billy Bambrough van Forbes schreef dat Google’s Cache een grotere bedreiging kan zijn voor bitcoin dan quantum computing, maar niets is minder waar.
Bitcoin en traditionele banken (en kennelijk Google) spelen niet eens op hetzelfde speelveld. Daarnaast is het vrijwel ondenkbaar dat mensen met cryptocurrency staan te springen om nog een tussenpartij in de bancaire wereld.