blog

Gierige investeerders kunnen zorgen voor daling Bitcoin, maar trend blijft positief

By 26 oktober 2020No Comments

Na een fantastische week is het tijd om de balans op te maken. Kan bitcoin verder stijgen? Of kunnen we een correctie verwachten? In deze analyse kijken we naar de korte termijn, maar ook naar de langere termijn.

Investeerders worden hebberig

Laten we eens praten over gevoel! Op het eerste gezicht heeft dat niets te maken met de bitcoin koers, maar het helpt je meer dan je denkt.

Want grafieken zijn ook maar cijfertjes, de prijs van bitcoin wordt bepaald op de beurzen. En daar handelen duizenden mensen, met hun eigen emoties en onzekerheden. Als de koers stijgt, worden investeerders gierig. Dan durven ze meer te investeren dan goed voor ze is. En als de koers daalt, worden beleggers angstig. Ze gaan dan juist meer verkopen.

Hoe gebruik je dit in de technische analyse? Warren Buffett, een bekend succesvol investeerder, zei ooit: ‘Wees angstig wanneer anderen gierig zijn, en gierig wanneer anderen angstig zijn.’ Dus: handel juist tegen de massa in.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl de koers stijgt, dromen we allemaal van onze nieuwe Lambo. Maar als je het leuk vindt om elke dag te traden, dan kan dit misschien een moment zijn om te verkopen. Dat blijkt uit de Fear & Greed indicator van Alternative.

De Fear & Greed indicator laat nu namelijk zien dat er sprake is van gierigheid op de markt. Dit indexcijfer tussen 0 en 100 is een gewogen gemiddelde van allerlei factoren. Denk bijvoorbeeld aan koersbeweeglijkheid, handelsvolume, social media posts over bitcoin, marktdominantie van bitcoin en zoekvolume op Google. Een hoger cijfer geeft aan dat investeerders gieriger worden. De koers kan een top hebben bereikt, en kan corrigeren.

Terug naar 12.000 dollar?

Terug naar de grafieken, wat kan een mogelijk doel zijn? We pakken de daggrafiek erbij en de Relative Strenght Indicator (RSI). De Relative Strength Indicator is een indexcijfer dat het momentum van de koers laat zien. Beweegt de RSI boven de paarse band? Dan is de prijs in korte tijd hard gestegen, vaak volgt er daarna een correctie.

Dat zie je ook terug op de grafiek hierboven. In de afgelopen maanden bewoog de RSI twee keer eerder boven de paarse band, in beide gevallen bereikte bitcoin een tijdelijke top. De prijs zakt daarna, beweegt een tijdje zijwaarts, en breekt uit naar boven. Wat ook opvalt is dat elke top (rode pijltjes) de prijs van de nieuwe bodem (groene pijltjes) aangeeft. De bodems worden steeds hoger, dus de trend op lange termijn is nog steeds stijgend.

Blijft deze trend doorgaan, dan kan bitcoin de komende tijd dus zakken en zijwaarts bewegen. De trend blijft nog steeds positief, zolang bitcoin ondersteuning vindt op 12.000 dollar (10.157 euro).

Lange termijn nog steeds fantastisch

Over de lange termijn gesproken, die ziet er nog steeds goed uit. We kijken nu naar de maandgrafiek van bitcoin. In de zomer van 2019 liep bitcoin tegen een flinke weerstand bij 10.743 dollar (9.096 euro), de rode lijn op de grafiek. In juli dit jaar brak de koers met overtuiging door deze weerstand. En nog belangrijker: deze prijs is nu succesvol getest als ondersteuning. Dat zie je aan de twee groene pijltjes op de grafiek. Dit vormt een sterke basis voor een nieuwe bull run

Het volgende niveau wat je nu in de gaten kan houden is 13.856 dollar (11.731 euro), de groene lijn op de grafiek hierboven. Dat was een sterke weerstand in december 2017 en januari 2018, maar ook de hoogste koers van 2019. Breekt bitcoin daar uit, dan ligt de weg praktisch vrij richting de all-time high van bijna 20.000 dollar (16.934 euro).

Wat verwachten wij van bitcoin?

Bitcoin schoot vorige week als een raket omhoog, maar de koers kan de komende dagen dus misschien wat corrigeren. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin. Sinds het dieptepunt in maart beweegt de koers zich in een kanaal, tussen twee stijgende trendlijnen in. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Stijgt bitcoin verder? Dan kan de koers richting het hoogste punt van 2019, de groene lijn op de grafiek.

Bearish
Maar als de prijs zakt, dan is 12.000 dollar een realistisch niveau. Dat is de vorige weerstand van augustus tot en met september, en tegelijkertijd de onderkant van het kanaal. Dit kan een nieuwe ondersteuning worden.

Leave a Reply