blog

Film gebaseerd op Silk Road gaat in februari in première

By 10 december 2020No Comments

Het verhaal van Silk Road-oprichter Ross Ulbricht komt in 2021 op het witte doek. Dat zegt het Canadese entertainmentbedrijf Lionsgate.

Op basis van Rolling Stone

Volgens Deadline heeft Lionsgate de rechten op de Silk Road- film gekocht en zijn ze van plan om de film vanaf 19 februari in de bioscoop en online uit te brengen. De film zal naar verluidt gebaseerd zijn op het Rolling Stone-artikel uit 2014 Dead End on Silk Road, met de nadruk op de aanloop naar de arrestatie van Ulbricht als de oprichter van de darknet marktplaats.

Nick Robinson, de 25-jarige Amerikaanse acteur uit onder andere Jurassic World, zal Ulbricht spelen, die nu 36 is een twee levenslange gevangenisstraffen uitzit in de federale gevangenis. Hij werd schuldig bevonden aan het witwassen van geld, het hacken van computers en samenzwering om verdovende middelen te verhandelen.

Niet op filmfestival

Het verhaal van Ulbricht is meer dan eens in de grote media verschenen. Vorige maand zond de Amerikaanse zender CBS een documentaire uit over de verwijdering van de Dark Web-marktplaats Silk Road. In de documentaire was onder andere een interview met de ex-vriendin van Ulbricht te zien. De Silk Road-film zou oorspronkelijk in première gaan op het Tribeca Film Festival in april, maar het evenement is geannuleerd vanwege, wat anders, het coronavirus.

Ross schrijft nog steeds

De oprichter van Silk Road werd in 2013 gearresteerd door de FBI en zal de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating. Ulbricht schrijft nog steeds analyses over de Bitcoin markt op zijn Medium-blog van de Amerikaanse penitentiaire inrichting in Tucson.

Straf is draconisch

Lyn Ulbricht, de moeder van Ross, is een website gestart om Ross vrij te krijgen. Het is een online petitie die ze wil aanbieden aan de Amerikaanse president. Ze schrijft:

‘Mijn zoon, Ross Ulbricht, is een eerste overtreder die een dubbele levenslange gevangenisstraf uitzit zonder voorwaardelijke vrijlating, plus 40 jaar, voor een website die hij maakte toen hij 26 jaar oud was en gepassioneerd was door vrije markten en privacy.’

‘Ross is veroordeeld om in de gevangenis te sterven, niet omdat hij zelf drugs heeft verkocht, maar omdat hij een website heeft gemaakt waar anderen dat deden. Dit is veel zwaarder dan de straf voor veel ergere overtredingen. Alle andere beklaagden met betrekking tot de zaak, inclusief de feitelijke drugsverkopers en de maker van Silk Road 2, kregen straffen van 17 maanden tot 10 jaar.’

‘Ross wordt niet eerlijk behandeld en zijn straf is draconisch. Het recht heeft hier niet gezegevierd.’

Leave a Reply