Uit een onderzoek van Fidelity onder bijna 800 institutionele beleggers is gebleken dat meer dan een derde van de bedrijven wereldwijd heeft belegd in digitale activa of derivaten.
Amerika loopt achter
Fidelity stelt dat 36% van de instellingen wereldwijd crypto bezit maar slechts 27% van de 441 ondervraagde Amerikaanse instellingen heeft geïnvesteerd in een vorm van crypto. Dat is een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar. Bijna de helft van de Europese instellingen heeft een long-positie ingenomen op het gebied van virtuele activa.
Bitcoin (BTC) is de populairste investering, meer dan een kwart van de respondenten zeggen dat ze bitcoin bezitten. Iets meer dan 10% zegt geïnvesteerd te hebben in Ethereum.
Fidelity gaf Greenwich Associates de opdracht om het onderzoek uit te voeren van november 2019 tot begin maart 2020. De data heeft de beruchte zwarte donderdagcrash niet meegenomen. Op die dag daalden bijna alle crypto koersen met 50%.
Instellingen geven voorkeur aan spot boven derivaten
Meer dan 60% van de instellingen die investeren in crypto, doen dat via spotmarkten. De overige 40% koos voor derivaten, een afgeleid product. Nog lang niet alle financiële instellingen hebben geld gestoken in cryptocurrency, maar zes van de tien respondenten gaf aan dat digitale activa een plaats moet hebben in hun portfolio. Slechts 20% van de deelnemers geeft aan dat ze niets aantrekkelijks vinden aan cryptocurrency als activa.
Fidelity’s Tom Jessop verklaarde: ‘Deze resultaten bevestigen een trend die we in de markt zien naar meer interesse in en acceptatie van digitale activa als een nieuwe belegbare activaklasse.’
Er is ook gevraagd naar de toekomstige verwachtingen van investeerders. 91% van de ondervraagden verwacht dat minstens 0,5% van hun portfolio bestaat uit cryptocurrency zoals bitcoin.
Centrale banken dwingen investeerders naar crypto
‘Het onconventionele monetaire beleid van centrale banken om de economie te bevorderen, heeft investeerders gedwongen om nieuwe manieren te vinden om hun waarde te bewaren, en dat doen ze met digitale activa,’ aldus Ria Bhutoria van Fidelity. Volgens Bhutoria, ervaren de investeerders de niet verwante aard van digitale activa en de hoge potentie als bijzonder aantrekkelijk. Bhutoria zei dat de huidige door macro-gedreven stijging in bitcoin van korte duur kan zijn tenzij dienstverleners de noodzakelijke hulpmiddelen aanbieden om die barrières te overwinnen. Crypto-bedrijven zoals BitGo en Genesis Global Trading kondigden onlangs nieuwe diensten aan om beleggers te helpen de markt te navigeren.
Een voorbeeld hiervan is de bewaaroplossing van BitGo, die zij hebben gebouwd voor de Duitse aandelenbeurs Deutsche Börse XETRA. Laatsgenoemde wil bitcoin ETC’s aanbieden.
Nog een mooi voorbeeld van institutionele investeringen: Begin mei gaf miljardair Paul Tudor Jones aan dat zijn Tudor BVI-fonds een laag percentage van zijn portfolio uit bitcoin bestaat. ‘De beste winstmaximaliserende strategie is om het snelste paard te bezitten. Als ik gedwongen word om te voorspellen, dan is mijn inzet Bitcoin.’
Daarnaast zien we ook dat Grayscale heel agressief veel bitcoins koopt. En laten we vooral de Winklevoss miljardairs niet vergeten, er wordt nu zelfs een film gemaakt over hun verhaal.