blog

Duitse aandelenbeurs biedt bitcoin aan, goedgekeurd door toezichthouder voor financiële markten

By 10 juni 2020No Comments

De Duitse aandelenbeurs Deutsche Börse XETRA biedt vanaf volgende week bitcoin aan. Investeerders en traders kunnen handelen in een vorm van een fysiek gesteunde ETC. Dat schrijft het Handelsblatt.

Niet alleen voor Duitsers

Volgens de krant zal de ETC Group de Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) op het digitale handelsplatform van de Deutsche Börse aanbieden. Gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Oostenrijk zullen ook toegang hebben tot de ETC als het live gaat.

Een exchange traded commodity (ETC) biedt handelaren en beleggers grondstoffen zoals metalen, energie, vee en dus ook bitcoin. Deze ETC’s worden als aandelen verhandeld op beurzen en de prijsschommelingen zijn op basis van de prijswijzigingen van de onderliggende goederen van de ETC.

Ondersteund door fysieke bitcoins

De bitcoin ETC gaat van start met de volledige goedkeuring van de Duitse financiële toezichthouders en wordt voor 100% ondersteund door fysieke bitcoins. Dat betekent dat elke ETC dus ook echte bitcoins vertegenwoordigt. Het Amerikaanse BitGo levert de opslagdiensten, beleggers kunnen investeren in deze ETC’s en uit laten keren in fiatgeld of in bitcoins.

Het nieuws komt minder dan drie maanden nadat de Duitse financiële toezichthouder BaFin aankondigde dat ze cryptocurrency’s als legitieme financiële instrumenten beschouwen. De Bitcoin ETC zal op de markt worden gebracht en verspreid via HANetf. Zij gaven eerder Europa’s eerste medicinale cannabis ETC uit. Dit staat in een persbericht van de HANetf van 9 juni:

‘Investeerders hoeven zich niet bezig te houden met de technische uitdagingen van het kopen en opslaan van bitcoin… en het is niet nodig om cryptografische sleutels te beheren of zich bezig te houden met blockchain technologie.’

Hoe wordt waarde aangeboden

Elke eenheid van BTCE zal 0,001 bitcoin waard zijn, minus de beheerskosten. Volgens hetzelfde persbericht:

‘Eenheden van BTCE worden veilig bewaard bij een effectenmakelaar of bank van een belegger, waardoor het risico op verlies van de investering door bijvoorbeeld een gebrek aan kennis van hoe cryptografische sleutels werken, wordt weggenomen.’

Beleggers worden beschermd

Bradley Duke, CEO van ETC Group, zegt dat de lancering van BTCE zal helpen om bitcoin toegankelijker te maken voor mainstream financiële markten. Duke zei:

‘BTCE brengt de transparantie en beleggersbescherming die regelgevers en institutionele beleggers nodig hebben, naar de wereld van bitcoin. Met BTCE brengen we bitcoin in het vizier van de reguliere, gereguleerde financiële markten.’

Leave a Reply