blog

Feest voor bitcoin, miners verkopen 35% meer dan ze creëren

By 3 augustus 2020No Comments

De totale rekenkracht van het bitcoinnetwerk heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Drie maanden geleden was de bitcoin block halving, het is ontzettend optimistisch dat de rekenkracht nu alweer nieuwe hoogtes bereikt.

Over de rekenkracht

De derde halving van bitcoin vond plaats op 11 mei 2020. Direct daarna daalde de rekenkracht (hash) van 121 miljoen TH / s (terahash per seconde) naar 90 miljoen TH / S. Het snelle herstel van de rekenkracht van het bitcoinnetwerk laat zien dat de miningsector gezond is, wat kan leiden tot marktstabiliteit.

Hieronder de totale rekenkracht in een grafiek van Blockchain.com.

mining

Voor wie het gemist heeft: bij een halving wordt de beloning voor miners gehalveerd. Vanaf 11 mei is de nieuwe beloning 6,25 bitcoins per gevonden blok. Doordat de beloning wordt gehalveerd, is het voor veel miners niet meer rendabel om door te gaan. Het gevolg is dat de rekenkracht (die geleverd wordt door miners) na een halving afneemt. Veel miners verkopen dan hun bitcoin reserves, en dit leidt tot een dalende bitcoin koers.

Oude machines zijn weer winstgevend

Alejandro De La Torre, de vice-president van Poolin, legde uit dat ook oudere machines winstgevend zijn geworden. Dat betekent dat zelfs individuele mijnwerkers winstgevend kunnen zijn en waarschijnlijk minder gedwongen worden om bitcoin te verkopen.

‘De aanpassing van de moeilijkheidsgraad van gisteren zag een afname van 2,87% en een gemiddelde hash-snelheid van 120,57 EH / s. Wat hier interessant is, is dat de hashrate blijft toenemen, zeker gerelateerd aan de huidige bitcoin-prijs, oudere machines zijn weer winstgevend.’

Makkelijker om te minen

Daarom verwacht Torre dat de rekenkracht van het bitcoinnetwerk voorlopig zal blijven toenemen. De moeilijkheid om bitcoins te minen is lager dan in voorgaande weken maar de prijs van bitcoin is hoger dan 11.000 dollar.

Hieronder zie je dat de moeilijkheid om bitcoins te minen met 2,87% is afgenomen.

bitcoin difficulty

Dat de rekenkracht zo hoog is drie maanden na de halving, kun je beschouwen als goed nieuws voor de fundamentele waarde van bitcoin. Het laat zien dat de miningsector rendabel is door verschillende factoren, waaronder goedkopere elektriciteit in Sichuan, China. Veel miners zitten in die regio want door het regenseizoen en de aanwezigheid van waterkrachtcentrales is de elektriciteit daar spotgoedkoop.

High on your own supply

Hieronder zie je hoeveel miners uitgeven, ten opzichte van hoeveel nieuwe bitcoins erbij komen. De blauwe lijn is de productie van nieuwe bitcoins. Op dit moment geven miners iets meer uit dan dat ze produceren, dat is begrijpelijk tegen de huidige koers.

De Mining Rolling Inventory of MRI wordt gebruikt om de bitcoin voorraden van miners te meten. Een MRI van meer dan 100% betekent dat miners meer verkopen dan ze minen en de voorraad opraken. Omgekeerd betekent een MRI onder 100% dat de miners bitcoins hamsteren.

Meer verkocht dan wat er bijkomt

De afgelopen 24 uur was de MRI 135%. Er worden meer bitcoins verkocht dan dat er bijkomen. Het gemiddelde van de afgelopen week is 111%.

De MRI heeft een impact op de prijs. Een logische aanname is dat een hoge MRI zorgt voor een dalende bitcoin koers omdat er meer verkocht wordt. Hoe opmerkelijk het ook lijkt, het tegendeel is waar. Het blijkt dat een hoge MRI de prijs niet onder druk zet, het weerspiegelt juist een sterke marktprijs waar miners gemakkelijk in kunnen verkopen. En wanneer de koers daalt, houden de miners de bitcoins voor zichzelf, daalt de MRI en stijgen de voorraden.

Als je erover nadenkt, is dit logisch. Een cryptovaluta met nauwelijks vraag betekent een slechte markt om te verkopen. Als gevolg hiervan zou de MRI laag moeten zijn en zou de voorraad blijven stijgen. In crypto komt waardecreatie voort uit het bouwen van een levendig en wijd verspreid netwerk. Als de meerderheid van de munten in handen is van de miners, is er geen waardecreatie omdat er geen netwerk is.

Dit is geen advies, maar als je een short gaat, dan is een lage MRI wenselijk. Een hoog MRI-signaal leidt niet altijd tot een nieuwe Lamborghini, maar het proces wordt wel geassocieerd met een bullmarkt.

Leave a Reply