blog

FBI zegt dat ICO gesteund door wereldkampioen boksen Floyd Mayweather scam is

By 17 juni 2020No Comments

Robert Joseph Farkas, een van de oprichters van cryptobedrijf Centra Tech is schuldig bevonden aan samenzwering om fraude te plegen met security’s. Centra Tech haalde in 2017 nog 25 miljoen dollar op met een ICO.

Mayweather en DJ Khaled

Misschien ken je Centra Tech nog van hun marketinguitingen. Ze wisten namelijk grote aan zich te binden. De ICO werd gesteund door beroemdheden als bokser Floyd Mayweather en DJ Khaled. Het idee was een soort creditcard waarmee je bij VISA- en Mastercard-terminals betalingen kan verrichten met je cryptocurrency.

Allemaal nep

Het was echter allemaal één grote zwendel, aldus het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI). Het agentschap bepaalde dat Centra Tech onbestaande individuen verzon voor het team, inclusief CEO Michael Edwards. Ook had het bedrijf helemaal geen relaties opgebouwd met Bancorp, VISA of Mastercard, noch de juiste vergunningen van de Amerikaanse staten waar ze wilden opereren.

Aanklager Craig Stewart schreef in zijn verklaring:

‘Farkas en zijn mede-samenzweerders hielden met hun ICO investeerders voor de gek om te investeren. Hiervoor werd voor miljoenen dollars aan digitale valuta binnen gehaald op basis van fictieve beweringen over hun bedrijf. Met inbegrip van onjuiste voorstellingen van zaken met betrekking tot zijn vermeende digitale technologieën en zijn relaties met legitieme bedrijven in de financiële sector. Of het nu gaat om traditionele beursgang of om nieuwere, aan cryptografie gerelateerde ICO’s, het aantrekken van kapitaal door middel van leugens en bedrog is een misdrijf.’

Maximaal 10 jaar gevangenis

Volgens het ministerie van Justitie heeft de FBI tussen mei en oktober 2018 100.000 Ethereum in beslag genomen, inclusief fondsen die op frauduleuze wijze bij beleggers zijn opgehaald.

De 33-jarige Farkas heeft zich schuldig gemaakt aan twee aanklachten, die elk een maximumstraf van vijf jaar gevangenisstraf met zich meebrengen. Zijn strafdatum is nog niet bekend gemaakt. Volgens Bloomberg stemde Farkas in met een pleidooiovereenkomst die vraagt om een straf tussen 70 en 87 maanden en een boete tot 250.000 dollar.

In mei 2019 hoopten de medeoprichters van Centra Tech de zaak van de overheid een halt toe te roepen door te beweren dat zij op illegale wijze geprivilegieerde gesprekken met hun advocaten in beslag namen. Maar, zoals het pleidooi van vandaag suggereert, brengt dit geen redding, althans niet voor Farkas. Zijn medegedaagden, Sohrab Sharma en Raymond Trapani, moeten in november voor de rechter komen.

Leave a Reply