blog

Europese Centrale Bank moet eigen cryptocurrency uitbrengen, vanwege dreiging Libra

By 7 november 2019No Comments

De Europese Centrale Bank moet overwegen om een eigen publieke digitale valuta uit te geven. Dit staat in een EU draft report. Het voorstel is een reactie op de dreiging van Libra, de private cryptocurrency van Facebook.

Gezamenlijke aanpak cryptocurrency’s

Facebook verklaarde in juni dat ze van plan zijn om Libra volgend jaar al te lanceren. Maar Frankrijk en Duitsland zeiden in september dat dit een risico is voor de Europese financiële sector. Daarom steunen deze landen de ontwikkeling van een openbaar alternatief.

Reuters meldt dat de Europese Unie pleit voor een gemeenschappelijke aanpak omtrent cryptocurrency’s. Denk hierbij ook aan het gezamenlijk verbieden van risicovolle projecten.

De impact van het draft report moet niet onderschat worden, in theorie kan het voorstel volgende maand al worden aangenomen door de ministers van Financiën van alle lidstaten.

Het kan snel verkeren

Het voorstel is opgesteld tijdens het Finse EU-voorzitterschap:

‘De ECB en andere centrale banken van de EU zouden de kansen en uitdagingen van de uitgifte van digitale centrale valuta van centrale banken kunnen onderzoeken, onder meer door concrete stappen daartoe te overwegen.’

De ontwerptekst kan morgen al worden besproken door de ministers van Financiën. Mocht er consensus zijn dan kan het voorstel al op 5 december worden omgezet tot concrete acties.

Europese crypto direct bij ECB storten, zonder tussenpartij

Benoit Coeure is een bestuurslid van de ECB, in september zei hij nog dat de bank serieus moet nadenken over een publieke digitale valuta. In zijn meest ambitieuze vorm kunnen consumenten elektronisch geld gebruiken, dat rechtstreeks bij de ECB kan worden gestort, zonder bankrekeningen, financiële intermediairs of andere derde partijen.

Op dit moment zijn deze ‘tussenstappen’ nog nodig maar de ECB kan deze werkzaamheden overnemen, hierdoor worden de transactiekosten ook een stuk lager.

Daarvoor moet de ECB wel veel investeren om de technische uitdagingen aan te kunnen gaan. En niet geheel onbelangrijk, elke commerciële bank zal zich hier hevig tegen verzetten.

Het is nu tijd voor actie

Zo’n digitale euro is eigenlijk gewoon een stablecoin en totdat Libra ten tonele kwam, spraken regelgevers nauwelijks over dit soort cryptocurrency’s. De grootste stablecoin is Tether, en deze is veel kleiner dan bitcoin.

Maar het miljarden bereik van Libra heeft de boel op scherp gezet.

‘We hebben op zijn minst een robuust regelgevingskader nodig voor het omgaan met virtuele valuta’s,’ zei Markus Ferber, een Duitse conservatief die de grootste groepering in EU-parlement leidt op financieel gebied.

‘De EU Commissie is tot nu toe veel te zelfgenoegzaam geweest. Met de dreiging van Libra in het verschiet, is het nu tijd voor actie.’

Leave a Reply