blog

Europeanen handelen het meest in bitcoin futures op BitMEX

By 16 december 2019No Comments

Data van BitMEX laat zien dat vooral Europeanen handelen in bitcoin futures op BitMEX. Die conclusie zou je kunnen trekken op basis van de drukste handelstijden.

Bitcoin en dollar notering

Het grootste deel van het volume op BitMEX afgelopen maand, lijkt van Europeanen te komen. We kijken hier vooral naar het paar XBT/USD. XBT is de afkorting voor bitcoin en USD staat voor de Amerikaanse dollar.

Toch valt deze data in het niet vergeleken met de hoogtijdagen van BitMEX. Op 26 juni werd er nog voor 16 miljard dollar aan contracten verhandeld op BitMEX. Een absoluut record.

Future contracten zijn groot geworden

BitMEX heeft er eigenhandig voor gezorgd dat veel particuliere investeerders/gokkers future contracten op bitcoin omarmden. Inmiddels biedt bijna elke exchange ook een soortgelijk product aan.

Institutionele partijen kunnen terecht bij CME en bij Bakkt voor soortgelijke producten. Deze partijen bieden naast een op bitcoin gebaseerd contract, ook een op fiat gebaseerd contract.

Velen zijn het er mee eens dat dit niet goed is voor een natuurlijke groei van de bitcoin koers en dat short kunnen gaan op de koers ervoor gezorgd heeft dat bitcoin in 2018 volledig is ingekakt.

Short gaan is gezonde ontwikkeling

Schrijver Andreas Antonopolous is het daarmee eens, maar zegt dat dit niet per se slecht is:

‘We weten zeker dat toen de bitcoin koers in 2017 heel snel begon te stijgen, de US Treasury besloot om de inzet van futuresmarkten te versnellen om de bubbel te stoppen.’ Hij doelt hiermee op de lancering van CME. ‘Veel mensen zien dat als een samenzwering tegen bitcoin, maar dit is ede eigenlijke taak van de Treasury.’

‘Prijsonderdrukking is geen kwestie van samenzwering, het is een marktgebaseerde benadering om diegenen die niet in cryptocurrency’s geloven in staat te stellen een tegengestelde positie in te nemen door short te gaan’.

Dit heeft de prijsstijging afgeremd, maar er ook voor gezorgd dat er minder volatiliteit is. ‘Een markt die puur bestaat uit voorstanders zal erg ‘eenzijdig’ zijn’, merkte hij op.

Leave a Reply