blog

Bitcoin en ethereum dalen flink door scammers van PlusToken aldus Chainalysis

By 17 december 2019No Comments

De koers van bitcoin en ether zakte gisteravond heel snel in elkaar. Chainalysis publiceerde vlak daarvoor een analyse waarin staat dat PlusToken nog 20.000 bitcoin en 790.000 ether in kas heeft om op de markt te dumpen.

Scherpe daling na etenstijd

Om ongeveer 19:30 uur gisteravond leverde de bitcoin koers binnen een paar minuten 3% in. Ether leverde zelfs iets meer dan 7% in binnen diezelfde paar minuten. De koersen zijn sinds 5 december niet meer zo snel, zo hard gedaald.

De verwachte boosdoeners lijken de scammers van PlusToken te zijn. Of in ieder geval een publicatie van Chainalysis over deze scammers. Zij publiceerden bijna vier en een half uur eerder op de dag dat naar alle waarschijnlijkheid PlusToken nog steeds 20.000 bitcoins (ter waarde van 123 miljoen euro) en 790.000 ethers (ter waarde van 92 miljoen euro) bezitten. Dat is meer dan genoeg om de koersen van beide coins te beïnvloeden. Dit nieuws alleen al kan genoeg zijn voor FUD op de markten. FUD staat voor fear, uncertainty and doubt.

Ook schreef Chainalysis dat PlusToken al voor 166 miljoen euro aan gestolen bitcoin heeft verkocht.

Invloed op de markt

Op 27 juni zijn zes verdachten gearresteerd. Deze zouden allemaal betrokken zijn bij PlusToken. Zij zijn uitgeleverd aan China vanuit Vanuatu, omdat de Chinese aanklagers beweren dat PlusToken een Ponzi-achtige constructie runde. Chainalysis schreef dat ze cryptocurrency’s ter waarde van 1,8 miljard euro hebben kunnen opsporen. Dit zijn eigenlijk coins van slachtoffers van het piramidespel.

De arrestaties vonden net na de piek van 2019 plaats, bitcoin bereikte eind juni een waarde van 11.400 euro. Vanaf dat moment ging het alleen maar bergafwaarts met de prijs van niet alleen bitcoin, maar van bijna de gehele cryptomarkt. Chainalysis kan niet met zekerheid zeggen dat de verkochte coins van PlusToken ervoor hebben gezorgd dat de markt na juni instortte. Ze schrijven wel dat ‘die uitbetalingen verhoogde volatiliteit in de prijs van bitcoin veroorzaken, en dat ze aanzienlijk correleren met bitcoin-prijsdalingen.’

Veel andere onderzoekers zijn hier wel wat stelliger in en zeggen dat niet alleen het inkakken van de markt door PlusToken komt, maar ook de groei richting die top toe te schrijven is aan deze malafide organisatie.

Leave a Reply