Komt Europa het eerst met een eigen digitale valuta? Gouverneur Francois Villeroy de Galhau van de Franse centrale bank sprak in Parijs over de urgentie om een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) te lanceren. Dat blijkt uit een aantal tweets van de Franse centrale bank en uit een persbericht van Reuters.
Europa wil sneller zijn dan China
Het lijkt er nu op dat China als eerste een CBDC gaat lanceren. Maar als het aan Francois Villeroy de Galhau ligt, moet Europa haast maken om de eerste te worden: ‘Het zou een voordeel zijn om snel over te stappen op een CBDC. Dan zijn wij de eerste uitgever ter wereld van een CBDC, en andere landen kunnen dan ons voorbeeld volgen.’
Autre sujet crucial : l’éventuelle création d’une monnaie digitale de banque centrale. « Nous devons apporter notre pierre à l’édifice de cette innovation, mais de manière sérieuse et méthodique », François Villeroy de Galhau à la conférence de l’#ACPR cc @ACPR_actu
— Banque de France (@banquedefrance) December 4, 2019
Volgens Reuters wil de Franse centrale bank dat Europa snel verder gaat met de research naar digitale valuta’s voor centrale banken. Voor het einde van het eerste kwartaal van 2020 moeten de volgende stappen gezet worden. In eerste instantie wil de Franse centrale bank alleen gaan testen voor institutionele partijen. Voor de gewone Europeaan verandert er voorlopig dus nog niets. Villeroy de Galhau:
‘Onze acties zullen uiteraard bijdragen aan het werk van het Eurosysteem (van Europese centrale banken), waardoor het onderzoeken van de mogelijkheid van een ‘e-euro’ een van de volgende aandachtspunten moet zijn,”
Niet de allereerste wereldwijd
Wordt het China of Europa? Hoe dan ook, beiden zullen niet de eersten zijn. Zo bestaat in Venezuela de Petro en betaal je op de Marshalleilanden met SOV. Maar als een groot land zoals China of een grote unie als Europa een eigen CBDC gaat uitgeven, dan kunnen andere grote landen wel eens snel volgen.
Wat is een CBDC?
Een Central Bank Digital Currency is een digitale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank. Het is geen vereiste dat een CBDC een blockchain gebruikt, maar het kan wel. Een digitale valuta van de centrale bank kan je zien als een tegenreactie op bitcoin. Bitcoin is decentraal en onafhankelijk, en daar hebben centrale banken geen invloed op.
Het is nog onduidelijk wat een CBDC voor invloed heeft. Volgens Anthony Pompliano, mede-oprichter van Morgan Creek, kan je het op twee manieren zien. Je kan het optimistisch bekijken: eindelijk zien centrale banken in ieder geval in dat het huidige systeem niet meer werkt. Maar je kan ook skeptisch zijn. Wat als centrale banken CBDC’s gebruiken om meer informatie te krijgen over je uitgavepatroon? In dat geval blijft bitcoin de cryptocurrency waarmee je jouw privacy het beste kan beschermen.
Wil je meer leren over CBDC’s en weten wat de huidige status is? Daar schreven wij dit artikel over.