blog

Ethereums Vitalik Buterin wil door Trump decentraal alternatief voor Twitter

By 29 mei 2020No Comments

Twitter zette woensdag een waarschuwing bij een tweet van president Trump waarin hij beweerde dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand zou werken. Onder die tweets plaatste Twitter een link met de tekst: ‘Lees hier de feiten over verkiezingen per post’. Trump reageerde hier woedend over en tekende een decreet om verantwoording bij social mediabedrijven af te kunnen dwingen. Vitalik Buterin vindt het tijd voor zelfsturende gemeenschappen.

Hieronder de betreffende tweet. Het uitroepteken in het rondje is toegevoegd door Twitter.

Van invloed op presidentsverkiezing

Donderdag sprak Trump vanuit zijn Oval Office, hij zei dat de bemoeienis van Twitter slecht is voor het vrije woord en invloed kan hebben op de presidentsverkiezingen van 2020. Trump vindt dat Twitter, Facebook, Instagram en YouTube te veel macht hebben en selectief censuur toepassen.

We zijn hier vandaag om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen tegen een van de grootste gevaren in de Amerikaanse geschiedenis. Een klein handjevol machtige sociale mediamonopolies controleert het grootste deel van alle private en publieke communicatie in de Verenigde Staten.

Zijn Executive Order op online censuur neemt wat wettelijke bescherming weg waar social mediabedrijven tot nog toe gebruik van hebben kunnen maken. Dit opent deuren voor regelgevers om juridische stappen tegen hen te ondernemen voor hun behandeling van online content. Het moest er een keer van komen. De gecentraliseerde tech giganten worden steeds meer beoordeeld om op inhoud te filteren en worden zo een speelbal van een politiek gevecht.

Ethereum oprichter Vitalik Buterin zegt dat dit de noodzaak voor gedecentraliseerde alternatieven onderstreept.

Trump plaatste dezelfde claims ook op Facebook, maar het bedrijf van Mark Zuckerberg plaatste geen waarschuwingsetiket op de berichten.

Op woensdag verduidelijkte Twitter CEO Jack Dorsey zijn standpunt over het uitgeven van waarschuwingen.

‘Het is onze bedoeling om tegenstrijdigheden te laten zien in de gedeelde informatie, zodat mensen zelf kunnen oordelen. Meer transparantie van ons is cruciaal, zodat de mensen duidelijk kunnen zien waarom we doen wat we doen.

Leave a Reply