blog

Ethereum update Berlin wordt in april gelanceerd op mainnet

By 10 maart 2021No Comments

In april wordt de langverwachte upgrade van Ethereum genaamd Berlin uitgerold op het mainnet. Deze week wordt de upgrade live gezet op een testnet. Dit schrijft Tim Beiko, hoofdontwikkelaar van het project.

De upgrade op het mainnet staat gepland om te worden geactiveerd op blok 12.244.000, naar verwachting zal dit op 14 april zijn. De exacte datum kan tegen die tijd toch anders zijn, afhankelijk van hoe snel nieuwe blokken worden gevonden.

Waar is Berlin goed voor?

De upgrade naar Berlin wordt via een hard fork uitgevoerd. Er worden twee processen geoptimaliseerd. De eerste is om de gasvergoedingen (transactiekosten) op het netwerk van Ethereum te optimaliseren. Hopelijk leidt dit tot lagere kosten, zodat het voor kleinere investeerders ook rendabel is om gebruik te maken van DeFi en dApps. Daarnaast wordt met de update getracht mogelijke Denial of Service (DoS) -aanvallen te beperken.

Voordat de Berlin upgrade wordt geactiveerd op het mainnet, gaat deze eerst live op drie verschillende testnetten:

  1. 10 maart op Ropsten
  2. 17 maart op Goerli
  3. 24 maart op Rinkeby

Niet alle verbetervoorstellen meegenomen

Begin dit jaar zijn de specificaties van Berlin gedeeld op GitHub, deze worden EIP’s genoemd. Dit staat voor Ethereum Improvement Proposal. Destijds werden er vijf EIPS genoemd, maar er zijn er vier opgenomen in de definitieve versie. Dit zijn EIP-2565 (ModExp Gas Cost), EIP-2929 (Gaskostenverhogingen), EIP-2718 (Typed Transaction Envelope) en EIP-2930 (optionele toegangslijsten). EIP-2315 (eenvoudige subroutines voor de Virtual Ethereum Machine) is weggelaten.

In de aankondiging staat: ‘Ethereum-node-operators moeten hun nodes upgraden voorafgaand aan het fork-blok op de netwerken waaraan ze willen deelnemen. Vanwege de variabiliteit in de bloktijd, wordt het aanbevolen om enkele dagen voor de verwachte datum bij te werken.’

Uitstel vanwege angst centralisatie

Berlin was oorspronkelijk gepland voor de zomer van 2020, maar deze is om verschillende redenen een paar keer uitgesteld. Een van de redenen is dat er zorgen waren over dat Berlin te afhankelijk was van één single point of failure, namelijk de Geth-cliënt. Ondertussen werd ook nog de beacon chain in fase 0 van Ethereum 2.0 afgelopen december gelanceerd, waardoor de EIP’s gewijzigd moesten worden.

Fase 0 van Ethereum 2.0 is al live, maar voordat ETH 2.0 volledig gelanceerd is, en de blockchain van Ethereum draait op proof-of-stake, volgen er nog verschillende grote upgrades. De volgende upgrade heet Londen en staat gepland voor juli 2021. Deze bevat EIP-1559, een update gericht op het herzien van de manier waarop Ethereum-transactiekosten werken.

Leave a Reply