blog

Bitcoin analyse: alle seinen staan op groen

By 10 maart 2021No Comments

Wat een week weer, bitcoin beweegt nu rond de 55.000 dollar (46.000 euro). De all time high komt zelfs weer in de buurt. Wie had dat verwacht na de dip van de afgelopen twee weken? Tijd om de grafieken in te duiken!

Bitcoin pakt stevig door

Vorige week begon de heropstanding van bitcoin en deze is nog volop bezig. In de grafiek hieronder geeft elke kaars een week weer, die grote rode kaars valt natuurlijk het meeste op, maar deze is alweer 2 weken oud.  Duidelijk is ook te zien dat bitcoin zich vorige week herpakte. We zitten nu halverwege de (werk)week en al begon deze week slecht, uiteindelijk is de richting is nog steeds omhoog. Is het mogelijk dat de bitcoin koers deze week nog stijgt naar 58.000 dollar?

Bron: Tradingview

Alle signalen staan op groen

De signalen zijn in ieder geval gunstig. In de grafiek hieronder is elke kaars één dag. Hier worden drie grafieken onder elkaar getoond en samen geven deze een interessant beeld van wat zich nu ontvouwt. Onder de grafiek komt een gedetailleerde uitleg, maar nu even de TLDR: De MACD heeft de bullish cross die we gisteren aan zagen komen inderdaad gemaakt. De RSI heeft hetzelfde niveau als bij de vorige bullish cross. En dat samen heeft er vorige keer toe geleid dat de prijs explodeerde. De geschiedenis herhaalt zich wellicht niet, maar kan wel rijmen.

Bron: Tradingview

Ok, voordat we je helemaal kwijtraken, hier dan even wat toelichting.

1. Moving Average Convergence Divergence

De onderste grafiek MACD, wat staat voor Moving Average Convergence Divergence, geeft het momentum van de bitcoin prijs aan. Het is een vrij complexe indicator en er kunnen verschillende dingen uit gehaald worden. Voor nu focussen we op de trendlijnen. Er wordt een lange termijn en korte termijn trend berekend (hier 26 en 12 dagen). Het verschil tussen deze twee trends wordt uitgedrukt in de groen/rode staafgrafiek eronder. Vaak zie je dat na een lange periode van koersdaling de prijs weer stijgt, dan kruisen de twee trends. Dit wordt een bullish cross genoemd, want dat is een heel positief signaal.

2. Relative Strength Index

Het middelste deel van de grafiek is de RSI, wat staat voor Relative Strength Index. Deze geeft aan tussen 0 en 100 hoe sterk de koopdrang in de markt is. Boven de 70 geeft een sterke koopdrang aan. Onder de 30 is de juist de verkoopdrang groot. Dit zegt verder niets over hoe lang het gaat duren, alleen dat dat zo is op het moment. Ook hier geven de twee cirkels aan dat de RSI op hetzelfde niveau ligt en zich dezelfde richting op ontwikkelt.

Wat kan dit betekenen?

Terug naar de grafiek. Met twee verticale blauwe lijnen wordt aangegeven dat de situatie van nu sterk overeenkomt met de situatie van 4 februari. De MACD geeft nu ook weer een bullish cross. De RSI staat even sterk, rond de 65 en is op weg naar boven. Vorige keer had toen de prijs net een kwart van de stijging achter de rug (zie linker blauwe pijl). Als we dat doortrekken naar de situatie nu (rechter blauwe pijl), dan behoort een prijsstijging naar ongeveer 84.000 USD (70.599 euro) tot de mogelijkheden. Nogmaals, het is een mogelijkheid en de geschiedenis zal zich niet 100% herhalen.

Op 18 november 2017 hadden we ook een RSI van ongeveer 60 bij een bullish cross van de MACD. En we weten allemaal wat er toen gebeurde… een prijsstijging van 150% naar het toenmalige record van bijna 20.000 dollar (16.809 euro). Dat record is pas eind 2020 verbroken. De markt is klaar voor weer zo’n megastijging.

Pieken en dalen

Nog even naar de 4 uurs-grafiek en daar zien we dat de dalen steeds hoger komen te liggen, zie de rode lijntjes. Ook de pieken klimmen steeds hoger. Deze higher highs en higher lows zijn onmiskenbaar een positieve trend.

Bron: Tradingview

EMA-50 brengt weer redding

Tot slot nog even een blik op de 1 uurs-grafiek en daar zien we dat de scherpe daling van afgelopen nacht netjes opgevangen is door de EMA-50, de exponential moving average van de afgelopen 50 dagen.

Bron: Tradingview

Storm op komst?

Niet alleen het weer zal van zich laten horen de komende dagen, ook voor bitcoin ziet het er naar uit dat het een stormachtige week wordt. Alle seinen staan op groen en het lijkt alsof het nu hard kan gaan. Maar, we zijn er nog niet. Wat kunnen we verwachten? Onder de volgende grafiek twee mogelijke scenario’s, bullish (positief) en bearish (negatief).

Bron: Tradingview

Bullish

Als we het huidige tempo vast kunnen houden en 55.800 dollar (46.898 euro) op de oranje lijn niet te sterk is, dan is 58.000 USD (48.747 euro) op de groene lijn goed haalbaar en kunnen we er zelf doorheen knallen. Daarboven is the sky the limit, maar dat past niet op de grafiek…

Bearish

Mocht de koers toch tempo verliezen en niet kunnen breken met de oranje lijn op 55.800 USD (48.747 euro), dan is een terugval naar 52.000 USD (43.704 euro) of zelfs 49.700 USD (41.771 euro) mogelijk.

Leave a Reply