blog

Ethereum kan naar 500 dollar volgens derivatenmarkt

By 17 augustus 2020No Comments

Vorige week schoot Ethereum door de weerstand van 400 dollar (337 euro). Dit weekend ging het een beetje naar beneden, maar Ethereum bevindt zich nog steeds ruim boven dit niveau. Maar als het aan de Ethereum derivatenmarkt ligt kan de op een na grootste cryptocurrency nog verder stijgen!

Steeds meer interesse in Ethereum futures

Met derivaten wordt een afgeleid financieel product bedoeld, bijvoorbeeld futures of opties. Je koopt dan niet direct Ethereum, maar speculeert op de koers. Datawebsite Skew houdt deze markt nauwlettend in de gaten.

Volgens de cijfers van Skew is de waarde van alle openstaande futures op het hoogste punt in drie maanden.Met openstaande contracten worden contractenbedoeld die nog niet zijn afgelopen. Dit cijfer is een goede indicatie voor de interesse in Ethereum Futures.

Vergelijken we de beurzen met elkaar, dan staan er vooral veel contracten open op OKEx (378 miljoen dollar) en op Huobi (345 miljoen dollar). BitMEX sluit de top drie af, met 267 miljoen dollar aan lopende contracten. 

Aan de waarde van het aantal lopende contracten kan je verder niet veel informatie ontlenen, het kan gaan over shorts en longs. Met het eerstgenoemde gok je op een daling, en met het andere op een prijsstijging.

Futures worden duurder, positief teken

De grafiek hieronder geeft je meer informatie over het sentiment op de markt. Je kijkt naar het verschil tussen de prijs van futures en de prijs van Ethereum op de spotmarkt. Met de spotmarkt wordt de plek bedoeld waar je Ethereum direct kan kopen, bijvoorbeeld op beurzen zoals Binance of BTC Direct.  Op dit moment zijn Ethereum futures ongeveer 20 procent duurder dan wanneer je Ethereum direct koopt. Dit verschil in prijs wordt een premium genoemd, en dat gebeurt wanneer Ethereum zich in een stijgende markt bevindt. Investeerders die een contract verkopen vragen dan meer geld aan degenen die het contract willen kopen. Dat de premium zo hoog is, duidt erop dat kopers van een futures-contract erop gokken dat de prijs van Ethereum zal stijgen.

Optiecontracten worden meer bullish

Maar ook investeerders in Ethereum opties zijn positief. Opties zijn bijna hetzelfde als futures, maar met één belangrijk verschil. Bij een optiecontract heb niet de verplichting om een activa op een vooraf bepaald tijdstip tegen een vastgestelde prijs te kopen of te verkopen. Optiecontracten zijn daarmee vrijblijvender dan futurecontracten. Bij een calloptie speculeer je op een hogere prijs, bij een putoptie ga je uit van een lagere prijs in de toekomst.

Kijken we naar het orderboek op Deribit, dan zien we dat er meer callopties zijn dan put opties.  Volgens CoinTelegraph zijn er momenteel 93.300 callopties ter waarde van 4,4 miljoen dollar, en slechts 28.800 put opties ter waarde van 940.000 dollar.

Hieronder zie je het aantal openstaande contracten die aflopen op 25 september. Bij de grijze balk onder het kopje Strike wordt de prijs bij afhandeling van het contract bedoeld. De meeste investeerders verwachten dat Ethereum tegen het einde van september meer dan 500 dollar waard is. Slechts een klein deel gokt erop dat Ethereum onder de 400 dollar komt.

Leave a Reply