Vitalik Buterin is van mening dat Ethereum een rol kan spelen in een toekomstige wereldwijde crisis, zijn platform kan optreden als een soort lijm om landen te binden.
Meer dan een financiële crisis
Gisteren was dag 1 van de Ethereal Summit 2020, Vitalik was een van de sprekers (op afstand) en hij werd geïnterviewd door Camila Russo, journalist van The Defiant. Buterin beschreef de huidige wereldwijde crisis als meer dan alleen een financiële crisis, en zei dat het niveau van politieke onenigheid en wantrouwen tussen landen de noodzaak van een netwerk als Ethereum benadrukt (vanaf 1:04:29).
‘Ik denk zeker dat blockchains, en in het bijzonder Ethereum, de rol op zich kan nemen van neutrale, globale speler. Zo kunnen systemen, valuta en applicaties met elkaar communiceren. Ik denk dat alles wat door nationale staten is gemaakt en onderhouden, die rol niet kan innemen.’
Netwerk met ether als betaalmiddel
Russo ging hier verder op in. Ze vroeg hem of hij Ethereum ziet als een netwerk waardoor landen verbonden kunnen worden, waarbij ether de munteenheid is. Vitalik Buterin kon zich hier wel in vonden. Hij denkt dat burgers en bedrijven zich zorgen maken over censuur, privacy en traditionele instituties. Dit kan mensen naar cryptocurrency en blockchain drijven.
2020 is anders dan eerste tien jaar
De mede-oprichter van Ethereum denkt dat de huidige situatie slechts voor één derde financieel van aard is. Hij vergeleek de huidige situatie met de wereldwijde financiële crisis in 2008. Een crisis zoals nu zou kunnen helpen een nieuwe cryptogolf aan te wakkeren. Buterin zei dat cryptocurrency’s zoals ether deze keer zouden kunnen groeien door niet-financiële problemen in de wereld aan te pakken.
‘De cryptocurrency industrie was gedurende het eerste decennium of zo echt gericht op de financiële aspecten. Denk aan de censuurbestendigheid van geld. Maar hier in 2020 zien we zeker veel van dezelfde thema’s, maar het is iets minder financieel dan voorheen.’