blog

Ethereum 2.0 op schema: testnet heeft bijna 20.000 deelnemers

By 20 april 2020No Comments

Ethereum is weer een stap dichterbij Ethereum 2.0, de nieuwste versie van het netwerk. Op 18 april startte het testnet van Ethereum 2.0, op dit moment doen 20.000 deelnemers mee om de nieuwe versie te testen. Spannend, want onder andere Proof of Stake wordt nu getest.

Successvolle start van testnet

Op deze website kan je het testnet van Ethereum in de gaten houden. Op dit moment zijn er 18.543 nodes aangesloten, 1.087 deelnemers zijn in afwachting om mee te doen. Afgelopen zaterdag werd het eerste blok gevonden, en inmiddels bestaat het testnet al uit ruim 18.000 blokken.

Het testnet is gelanceerd door Prysmatic Labs, een team van ontwikkelaars die werkt aan de technische infrastructuur van Ethereum 2.0. Een van de doelen van het testnet is het testen van de werking van Proof of Stake op Ethereum.

Met Proof of Stake kunnen gebruikers een deel van hun ether vastzetten. Deze ethers kunnen zij inzetten (staken) om transacties mee te verifiëren. Proof of Stake is energiezuiniger dan Proof of Work, dat juist inzet op de hoeveelheid computerkracht van een miner.

Op zowel het testnet als op de uiteindelijke versie van Ethereum 2.0 moeten gebruikers minimaal 32 ethers staken om te dienen als validator op het netwerk. Dat is niet niks, met de waarde van nu betekent dat je bijna 5.250 euro aan ether opzij moet zetten. Maar wanneer je dat doet ontvang je wel een deel van de transactiekosten.

In juli wordt Ethereum 2.0 verwacht

De eerste resultaten van het testnet zijn positief, maar Ethereum-oprichter Vitalik Buterin houdt nog een slag onder de arm: “Houd er rekening mee dat dit nog niet HET Multiclient Testnet™ is,” zo vertelt hij in een tweet. Volgens Buterin moet het netwerk namelijk nog een of twee keer herstart worden.

Verwacht wordt dat de lancering van Ethereum 2.0 in juli plaatsvindt. De lancering wordt verdeeld in zes fases, beginnend vanaf fase 0. Vanaf fase 0 moet het al mogelijk zijn om ether te staken. We houden je natuurlijk op de hoogte!

Leave a Reply