blogExchanges

Enorme DeFi-winsten wellicht mogelijk met bitcoin via OpenDEX

By 5 september 2020No Comments

Een van de nadelen van DeFi is dat je je bitcoins moet omzetten naar bitcointokens om ze op de ethereum blockchain te kunnen gebruiken. De meeste DeFi-actie speelt zich namelijk af op Ethereum. Het omzetten en bewaren van die bitcoins kan bij een derde partij of door een decentrale dienst. OpenDex claimt hier een oplossing voor te bieden door DeFi op de blockchain van bitcoin te introduceren.

Ofja, op de derde laag van bitcoins blockchain.

Liquiditeit bieden

OpenDEX, een nieuw gedecentraliseerd exchangeprotocol dat deze week is gelanceerd, stelt houders van Bitcoin, Litecoin en Ethereum in staat om liquiditeit te bieden aan exchanges zonder de waarde van hun activa overgezet wordt naar een andere blockchain. Dat betekent dat de grote DeFi winsten wellicht ook mogelijk worden zonder Wrapped Bitcoin (WBTC), of een van de andere cross-chain wrapping-protocollen.

Kilian Rausch van OpenDEX omschrijft het protocol als de eerste stap naar een nieuwe standaard voor gedecentraliseerde exchanges binnen het gefragmenteerde landschap van concurrenten zoals Uniswap, IDEX en Balancer. Het is lastig om overeenstemming te bereiken over standaarden, dus OpenDEX streeft ernaar een open gemeenschap van liquiditeitsverschaffers te creëren die in de loop van de tijd overeenstemming kunnen bereiken over gemeenschappelijke standaarden.

Lightning Network en Connext

OpenDEX is gebouwd met Bitcoin’s Lightning Network en Connext, een peer-to-peer micropayments-protocol voor cross-chain transacties. De theorie is dat door deze twee te combineren, transacties onmiddellijk afgewikkeld kunnen worden. De huidige decentrale beurzen zijn afhankelijk van de transactiesnelheid van de blockchain waar ze aan verbonden zijn. Het mateloos populaire Uniswap werkt met de blockchain van Ethereum en heeft zodoende te maken met de grenzen van wat Ethereum aankan. Dit heeft geleid tot ontzettend hoge transactiekosten, soms tot wel 50 dollar.

Groot geld

De beoogde gebruikers voor OpenDEX zijn zogenaamde marketmakers. Dit zijn gebruikers die zo’n enorme hoeveelheid liquide middelen verstrekken, dat elke keer dat ze kopen of verkopen, helpen bij het bepalen van de prijs.

Deze grote liquiditeitsverschaffers zullen dan in staat zijn om verbinding te maken met gecentraliseerde beurzen en arbitragetransacties uit te voeren. Hierbij maak je winst door bijvoorbeeld bitcoin op de ene beurs te kopen en het vervolgens onmiddellijk tegen een hogere prijs op een andere beurs te verkopen. De OpenDEX-aankondiging claimt premies van maximaal 3% op arbitragetransacties, wat tientallen keren per dag kan gebeuren tijdens grote prijsschommelingen.

Aan ambities geen gebrek bij OpenDEX. Het langetermijndoel is het bepalen van een reeks standaarden voor de industrie. Op korte termijn zou het Bitcoiners echter in staat moeten stellen om winsten te genereren die kunnen concurreren met DeFi op Ethereum. Maar dan zonder dat ze hun bitcoins hoeven om te zetten naar tokens en hoeven te bewaren bij derde partijen.

Leave a Reply