blogExchanges

Bitcoin trading: vier tips voor beginners

By 5 september 2020No Comments

Er zijn veel valkuilen voor beginnende cryptotraders. Er zijn een boel mensen die veel geld hebben verloren met iets waarvan zij dachten dat het een sure deal was. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende beginnersfouten. Heb je tips of toevoegingen? Laat het ons weten in de comments!

Te lang vasthouden

Een van de meest voorkomende fouten die zowel handelaren als investeerders maken, is te lang vasthouden aan verliesgevende cryptocurrency’s. Bescherm jezelf hiertegen door objectieve criteria te hanteren voordat je een positie inneemt. Ook heb je objectieve criteria nodig om je positie weer te verlaten. Een voorbeeld: spreek af dat als de koers met 2% daalt je je positie verlaat.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de discipline nodig om deze criteria te volgen. Heb je dit niet? Dan is de kans groot dat je brein je cognitieve dissonantie in de hand helpt op het moment dat een positie te ver onder water staat. Je brein verzint nieuwe verhalen en zoekt naar bevestigende informatie waarom bepaalde omstandigheden nu plotseling acceptabel zijn, terwijl ze dat voorheen niet waren.

Je eerste gok hoeft niet de juiste te zijn, maar als het schip zinkt, zorg dan dat de liefde voor dit schip je niet in de weg staat. Of zoals de Amerikanen zeggen: ‘Kill your darlings.’

Onrealistische winstdoelen

Een andere veel voorkomende fout is het stellen van onrealistische winstdoelen of hopen op die ene munt die x100 gaat. Zie het als een potje voetbal, soms scoor je vanaf de middellijn als je schiet, maar wellicht is het beter om vaker succesvol te zijn door de bal naar de aanvallers te spelen.

Vooral bij cryptocurrency denken de meeste nieuwe traders dat je met elke ingenomen positie heel erg snel heel erg veel winst kan maken (op basis van andermans onderzoek). De sleutel tot succes is consistentie en frequentie. Consistente prestaties in de loop van de tijd zorgen ervoor dat je die x100 munt niet nodig hebt, je komt er vanzelf wel.

Af en toe winst nemen en/of trades verlaten zorgt ervoor dat je portfolio levensvatbaar blijft. Veel traders maken gebruik van compounding (winst op winst) en de wet van grote aantallen, in plaats van één enkele x100 positie. Zorg ervoor dat je kapitaal verzamelt op basis van doelen die je van tevoren hebt gesteld en niet dat je alles op de hoop-factor gooit.

Te grote positie

Een andere les voor zowel handelaren als investeerders, is om nooit te veel in een positie te stoppen. Dus probeer niet met één bal vanaf de aftrap op de middelcirkel op doel te schieten. Positiebepaling moet gebaseerd zijn op vooraf bepaalde risico’s en moet rekening houden met andere variabelen, zoals volatiliteit.

Dit zorgt ervoor dat je altijd meer kan investeren als de kans zich voordoet, maar ook dat een verlies er niet voor zorgt dat je in één keer game over bent. Veel traders spreiden hun kansen door zoveel mogelijk handen te spelen. Ze spelen niet om in één keer het spel uit te spelen.

Als je eenmaal een winstgevend systeem hebt ontwikkeld waar je vertrouwen in hebt, dan wil je hier zo vaak mogelijk, met zoveel mogelijk kapitaal gebruik van maken.

Toch hoort verliezen bij het spelletje, dat overkomt elke handelaar. Compounding kan ook negatief werken (verlies op verlies) en als je dit met grote posities overkomt dan kan je portfolio snel slinken.

Geen plan hebben

Misschien raad je het al, het is belangrijk om een plan te hebben, maar ook om je progressie bij te houden. Door je prestaties vast te leggen, kun je beoordelen in hoeverre je je aan je plan hield (of juist afweek van het plan) en wat de kosten van deze verschillen zijn. Geld zorgt nou eenmaal voor emoties maar door een plan te hebben, heb je iets om op terug te vallen als de situatie plots verandert. Merk je dat iets niet werkt aan je plan, twijfel dan niet om dit te veranderen.

Dus… wat hebben we geleerd? Wees gedisciplineerd en benader handelen in cryptocurrency’s als kansberekeningen bij een topsport. De reden dat de meeste traders uiteindelijk falen, heeft meer te maken met een gebrek aan discipline dan met slechte handelsposities.

Wat zijn jouw tips?

Leave a Reply