blog

Energieverbruik bitcoin op laagste punt sinds jaren

By 28 juni 2021No Comments

De beschikbare rekenkracht op het bitcoin netwerk is gedaald naar 58 TH/s, de laatste keer dat dit zo laag was, was op 19 juli 2019. Verwacht wordt dat de moeilijkheidsgraad om nieuwe bitcoins te vinden met minimaal 23% naar beneden wordt bijgesteld.

Bron: blockchain.com

De grafiek hierboven komt van Blockchain.com. Grote miningpools, waaronder BTC.com, Antpool en Poolin, hebben in een maand tijd meer dan de helft van hun rekenkracht verloren. In het Engels wordt dit trouwens hash rate genoemd, en dat wordt uitgedrukt in een getal, namelijk hoeveel Tera-Hashes er per seconde worden uitgevoerd. Een Tera is een ander woord voor biljoen (trillion in het Engels).

Miljoenen miners zijn offline gegaan in China nadat verschillende provincies elektriciteitsbedrijven hadden opgedragen de stroom af ​​te sluiten. Naar schatting zal 90 procent van de Chinese mijnwerkers hun machines tegen het einde van de maand loskoppelen.

Verdienmodel miners intact

De tweet hierboven komt van Kevin Zhang, vice-president van crypto-mijnbouwbedrijf Foundry. Hij deelt veel informatie over de miningindustrie, waaronder het verdienmodel. Hij zegt dat ondanks dat de bitcoin koers daalde van 60 duizend naar 33 duizend dollar, het nog steeds gouden tijden zijn om te minen.

Miners verdienen ‘maar’ 6 dollar per machine per dag minder, ondanks dat de koers gedaald is.

Daling van meer dan 23% verwacht

Hoe minder miners er actief zijn, des te lager de hashrate dus is. Omdat in de code verankerd is dat gemiddeld elke 10 minuten een blok gevonden moet worden, wordt de moeilijkheid om te minen aangepast naar de beschikbare rekenkracht. Om de 2016 blokken wordt gekeken naar hoeveel rekenkracht er beschikbaar is en wordt de moeilijkheid aangepast.

Op basis van de huidige statistieken, wordt verwacht dat komende vrijdag de moeilijkheid wordt aangepast, en zoals het er nu uitziet, daalt deze met 23%.

In de code van Bitcoin staat dat de rekenkracht maximaal 75% kan dalen per 2016 blokken. Dat is het fijne van code die open source is, alles is in te zien.

Is dit negatief of positief?

Een echte bitcoin maximalist ziet het herverdelen van de hash rate van China naar de rest van de wereld juist als iets positiefs. Een ontzettend groot deel van de miners zat in China, toch een land waar de angst heerst dat overheidsingrijpen vat kan krijgen op de crypto-industrie. Deze angst bleek niet ongegrond.

Ja de rekenkracht daalt, waardoor bitcoin door minder miners beveiligd wordt, maar dit is hoogstwaarschijnlijk tijdelijk. Veel Chinese miners zullen hun emplooi ergens anders vinden, in landen met goedkope energie en een veiliger ondernemingsklimaat dan in China. Kazachstan, Rusland, El Salvador en de VS worden het meeste genoemd.

Hoe je het ook wendt of keert, China is een grote supermacht en bitcoin heeft laten zien dat het FUD van China kan overleven. Meerdere malen overigens. Bitcoin gaat gewoon door, blok na blok. En voor de bitcoin critici, door de uitschakeling van de Chinese miners is het energieverbruik van bitcoin sinds jaren niet meer zo laag geweest.

Leave a Reply