blog

Elon Musk en Jack Dorsey breken lans voor positieve klimaatafdruk bitcoin

By 24 april 2021No Comments

De klimaatafdruk van bitcoin blijft een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Ergens is het logisch dat veel journalisten die zich nooit in bitcoin hebben verdiept kritisch zijn op het energieverbruik van de digitale munt. Hoe is het immers te verantwoorden dat het bitcoin netwerk meer energie verbruikt dan heel Argentinië om een munt die niet eens bestaan in de fysieke wereld overeind te houden. Zonder verdere context lijkt dat in het kader van klimaatverandering een heel slecht idee.

Zoals wel vaker in het leven ligt de waarheid echter een stuk dieper dan het eenvoudig ogende oppervlakte. De hoge competitie binnen de bitcoin mining-industrie maakt dat miners op zoek moeten naar de goedkoopste stroom om competitief te blijven. Die vinden ze over het algemeen bij producenten van duurzame energie, zo is ook Elon Musk en Jack Dorsey opgevallen.

Bitcoin als katalysator voor de toekomst van duurzame energie

Tesla kreeg in februari hevige kritiek te verwerken vanwege de miljardeninvestering in bitcoin. Hoe kon een bedrijf met zo’n groen imago investeren in een technologie die de planeet verwoest? Precies die vraag hadden de journalisten die hier meteen een negatief artikel over schreven zichzelf moeten stellen. Waarschijnlijk waren ze dan tot dezelfde conclusie gekomen als Elon Musk, namelijk dat bitcoin juist een positief effect op klimaatverandering heeft.

Zonne- en windenergie zijn een stuk goedkoper om te produceren dan energie uit fossiele brandstoffen. In theorie zou dit moeten betekenen dat natuurlijke bronnen de energiemarkt domineren, maar ze worden tegengehouden door een belangrijk gebrek. We kunnen de natuur niet controleren en natuurlijke bronnen produceren vaak teveel energie wanneer de vraag laag is en andersom. Batterijen kunnen dit probleem oplossen, maar zelfs de beste batterijen zijn nog niet efficiënt genoeg om dit probleem echt aan te pakken.

Wat het probleem kan oplossen is een ecosysteem van zonne- en windenergie, met een combinatie van batterijen en bitcoin mining, aldus het onderzoeksteam van Square. Bitcoin mining garandeert producenten van duurzame energie een minimale afzetprijs voor hun energie wat ervoor zorgt dat ze meer competitief kunnen zijn met fossiele brandstoffen en andere vervuilende vormen van energieopwekking.

De vervuilende aard van ons huidige financiële systeem

Behalve het feit dat bitcoin de sleutel kan zijn om duurzame energie tot de winnende formule te maken, is het ook belangrijk om de klimaatafdruk van het huidige financiële systeem naast die van bitcoin te leggen. Neem bijvoorbeeld het feit dat de Amerikanen er alles aan doen om de Amerikaanse dollar overeind te houden als de wereldreservemunt.

Om die status te behouden trekken ze geregeld met het Amerikaanse leger naar het Midden-Oosten om af te dwingen dat de olie in dollars wordt afgerekend. De klimaatafdruk van het Amerikaanse leger alleen al is groter dan dat van veel middelgrote landen. Natuurlijk zal het ook buiten het beschermen van de status van de dollar een functie hebben, maar dat het een belangrijke rol speelt voor de instandhouding van het financiële systeem staat buiten kijf.

Een ander interessant punt is dat ons huidige financiële systeem volledig op schulden is gebouwd. De wereldwijde schuldenberg neemt alleen maar toe, met als gevolg dat ook de rentebetalingen op die schulden alleen maar toenemen. Eindeloze groei is de enige manier om dit systeem overeind te houden. We moeten steeds meer produceren om de schulden te kunnen financieren en als er iets slecht is voor het klimaat, dan is dat het wel.

Natuurlijk laat een artikel als deze weinig ruimte voor nuance, lees mijn woorden dan ook niet als de absolute waarheid. Wat ik vooral met dit stuk wil laten zien is dat er ook een andere kant van de discussie is. De discussie omtrent de klimaatafdruk van ons financiële systeem en de impact van bitcoin daarop is uiterst complex en zeker niet zo zwart wit als de meeste journalisten ons willen laten geloven.

Leave a Reply