blogExchanges

Eigenaar Turkse cryptocurrencybeurs Thodex vlucht met 2 miljard dollar, 62 arrestaties

By 23 april 2021No Comments

Bloomberg schrijft dat er tweeënzestig verdachten gearresteerd zijn in bijna tien Turkse steden, waaronder in de hoofdstad Istanbul. Op dit moment lopen nog zestien verdachten op vrije voeten.

2 miljard dollar van klanten

De arrestaties vonden plaats nadat Faruk Fatih Ozer, de baas van de Turkse cryptocurrencybeurs, het land was ontvlucht met maar liefst 2 miljard dollar van zijn klanten.

Volgens het artikel in Bloomberg heeft CEO Ozer een openbaar bericht gestuurd vanaf een geheime locatie. In dit bericht belooft hij al het gestolen geld aan investeerders terug te betalen en later terug te komen naar Turkije om de nasleep van zijn acties onder ogen te zien.

Rekeningen bevroren, inval hoofdkantoor

De lokale autoriteiten hebben de bankrekeningen van de beurs echter bevroren en het hoofdkantoor in Istanbul is binnengevallen. Er zijn dus nu al 62 verdachten aangehouden die verband houden met de Thodex beurs en de politie zoekt er nog zestien.

Op 22 april veroorzaakte Thodex een storm aan kritiek door abrupt zijn diensten stop te zetten voor een onderhoudsperiode van vijf dagen om naar verluidt externe investeringen te ontvangen.

30.000 investeerders hebben hun geld verloren

Volgens de artikelen hebben meer dan 30.000 gebruikers van de exchange verliezen geleden bij deze vermeende fraude. Thodex heeft onlangs een grote rol gespeeld in de stijgende populariteit van cryptocurrency’s in Turkije. De Turkse lira heeft te maken met enorme inflatie, waardoor investeerders op zoek zijn naar andere manieren om hun waarde te beschermen. Steeds meer Turken kopen daarom bitcoin en andere cryptocurrency.

De inflatie was in maart 16,2 procent, meer dan drie keer het beoogde doel van de Turkse centrale bank van 5 procent. De Turkse lira is dit jaar met 10 procent verzwakt ten opzichte van de dollar, het negende opeenvolgende jaar dat de munt rode cijfers schrijft.

De beurs heeft 400.000 actieve gebruikers en een dagelijks handelsvolume van meer dan 1,2 miljard dollar.

Leave a Reply