blog

Eindelijk! Eerste Bitcoin ETF goedgekeurd in Canada, VS moet volgen door Tesla

By 12 februari 2021No Comments

Eindelijk is er een bitcoin ETF goedgekeurd. Al jaren wordt er in de wandelgangen gefluisterd over ETF’s. Er zijn veel aanvragen ingediend, en tot gisteren werden ze allemaal afgeschoten. De Ontario Securities Commission heeft namelijk een bitcoin ETF goedgekeurd in Canada.

Toronto Stock Exchange

De aanvraag werd op donderdag 11 februari goedgekeurd en heeft betrekking op 11 deelstaten in Canada. Accelerate Financial Technologies diende op 2 februari aanvraag in voor een voorlopig prospectus bij Canadese toezichthouders voor de Accelerate Bitcoin ETF (ABTC). Hoewel het een Canadees product is, zal het fonds diensten aanbieden tegen Amerikaanse en Canadese dollars. De beheersvergoeding bedraagt 0,7 procent en de ABTC-aandelen worden aangeboden op de Toronto Stock Exchange.

ETF is simpel en goedkoop

Julian Klymochko, de CEO van Accelerate:

‘Bitcoin is een van de best presterende activaklassen op basis van tijdspannes van 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar, zowel absoluut als voor risico gecorrigeerd. Gezien het historische trackrecord en het toekomstige potentieel van Bitcoin, samen met de diversificatie-eigenschappen van de portefeuille, kijken we ernaar uit om beleggers blootstelling aan de activaklasse te bieden in een gebruiksvriendelijke, goedkope ETF.’

Half januari diende de Canadese investeringsfondsbeheerder Arxnovum ook een prospectus in voor een Bitcoin ETF bij de Ontario Securities Commission.

Trump zegt nee, wat doet Biden?

Ook in de VS wordt nog gesproken over ETF’s op bitcoin. Doordat er een nieuwe regering is, is ook het management van de Securities and Exchange Commission veranderd. Een op bitcoin gebaseerd exchange-traded fund zou daarom in 2021 het levenslicht kunnen zien.

Tijdens de Trump regering hebben minstens 10 bedrijven een aanvraag ingediend maar kregen geen goedkeuring, waarbij de SEC vaak veiligheidsproblemen en de onvolwassenheid van de markt aanhaalde als redenen voor haar weigeringen.

Tesla dwingt hand

Jeff Kilburg, oprichter en CEO van KKM Financial en een partner bij Valkyrie: ‘Ik denk dat het allemaal samenkomt in 2021’, zei hij, en noemde het product van CME een enorme overwinning voor de kansen van een bitcoin ETF. Valkyrie, waar Kilburg een partner is, heeft eind januari een aanvraag ingediend voor een eigen versie van het product.

‘Als ze een oplossing kunnen bieden via een ETF, het reguleren en de ETF kan nauwkeuriger handelen naar de werkelijke spotprijs van bitcoin, dan is dat de win-win-oplossing voor alle actieve en passieve investeerders, zelfs de hodlers,’ zei Kilburg. ‘ En als we bedrijven als Tesla hebben die bitcoin tot een belangrijk activum op de balans maken en we hebben bedrijven voor wie dat hun hele balansactiva is, dan denk ik dat het voor de SEC moeilijk zal zijn om nee te blijven verkopen.’

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Trade Funds. Een bitcoin ETF volgt nauwgezet de koers van bitcoin. Investeerders hoeven met een ETF niet direct bitcoin te kopen en geen wallet aan te maken, maar kunnen wel indirect speculeren op een koersbeweging. Volgens veel cryptocurrency experts kan het accepteren van een bitcoin ETF leiden tot meer aandacht voor bitcoin onder institutionele beleggers.

Een ETF is een verhandelbaar effect dat een mandje effecten, aandelen, obligaties, grondstoffen en/of valuta’s vertegenwoordigt. Als een belegger in goud wil beleggen maar niet de moeite wilt nemen om goud te kopen, te transporteren en te beveiligen, dan kunnen ze er ook voor kiezen om te investeren in een goud ETF. Deze volgt de waarde van goud en een ETF kan je naar believen weer verkopen. Een ander goed voorbeeld is olie. Die wil je ook niet in je achtertuin bewaren.

Het valt nog te bezien wat het effect is van een ETF op bitcoin op de koers. Er worden namelijk niet direct bitcoins gekocht en de uitbetaling vindt in het geval van Accelerate plaats in fiatgeld.

Leave a Reply