blog

Een samenvatting en analyse van de grootste bitcoin crash in jaren

By 22 april 2020No Comments

De bitcoinkoers heeft zich grotendeels hersteld sinds de crash op 12 maart. Bitcoin is meer dan 80% hersteld. Er zijn enkele theorieën waarom de prijs zo hard daalde. Het meest logische is dat bitcoin is gedaald omdat het een liquide asset is, ofwel bitcoin is gemakkelijk te verkopen.

Niet genoeg kopers

Investeerders en traders hadden geld nodig om verliezen op andere markten te dekken, de obligatiemarkt was illiquide en de aandelenkoers daalde hard en snel. De Amerikaanse centrale bank (FED) moest ingrijpen om liquiditeit te verschaffen aan de koopkant van de obligatiemarkt. Je kon namelijk geen obligaties verkopen zonder dat het geld van de FED hierbij hielp.

Het spreekt voor zich dat grote spelers met bitcoins op dat moment zoveel mogelijk risico willen vermijden, bitcoin werd massaal verkocht. Maar toch, 70% van alle bitcoins bewoog niet en we weten dat een klein percentage van alle bitcoins verloren zijn gegaan. Een relatief klein deel van de bestaande bitcoins werden verhandeld en zorgden voor een lagere prijs. Dit deel was in handen van een groepje speculerende whales.

Crash van 5.000 naar 3.800 telt niet

De tweede etappe van die crash was het resultaat van een inefficiënt platform, laten we het beestje gewoon bij z’n naam noemen: BitMEX. Op BitMEX werden veel longposities geliquideerd terwijl het orderboek leeg was. Scott Melker aka The Wolf of All Streets schrijft in zijn nieuwsbrief dat de tweede helft van de crash (van 5.000 naar 3.800 dollar) eigenlijk niet telt.

Dit werd namelijk veroorzaakt doordat grote spelers hun bitcoins tegen marktprijs verkocht, in plaats van zelf een waarde in te vullen in het orderboek. Maar het orderboek was leeg dus er was geen realistische marktprijs. Op dat moment ging BitMEX offline vanwege ‘onderhoud’ en de prijs steeg binnen 12 uur met 50% richting 6.000 dollar.

Melker zegt dat de daling van 8.000 naar 6.000 dollar normale marktwerking was. De rest is BitMEX.

Orderboek kon de beweging niet aan

De prijs bewoog zo snel dat hun systeem dit niet kon verwerken. Hierdoor werden 10 miljoen long posities geliquideerd in een bijna leeg orderboek. Als er geen biedingen in het boek staan, moet het worden verkocht tot de eerstvolgende beschikbare geboden prijs, ongeacht hoe laag deze is. Op een gegeven moment ging het orderboek heel snel van 15 miljoen orders naar 0, en toen ging BitMEX offline. Als ze dit niet hadden gedaan, zou de prijs van bitcoin op BitMEX in theorie naar 0 kunnen zijn gegaan.

Stel dat dit verhaal van Melker klopt, dan kun je aannemen dat alle grote spelers die bitcoins hadden om te verkopen, ze nu wel verkocht hebben. De bitcoins zijn omgezet in fiatgeld om verliezen op andere markten te dekken.

Alleen nog maar omhoog

Melker zegt dat je nu alleen bearish kan zijn als je gelooft dat er nog steeds grote spelers op de markt zijn die hun bitcoins op 12 maart niet hebben verkocht. Hij kan deze gedachtegang niet volgen, Melker denkt dat alle whales al verkocht hebben. Dat onderbouwt hij door naar het handelsvolume te kijken.

Er is een enorme hoeveelheid bitcoin voor nodig om de prijs weer omlaag te krijgen. Ik ben sinds die dag bullish, omdat het voor mij een technische en fundamentele bodem lijkt. Niemand van ons had met die snelheid een stap naar de 3.000 dollar verwacht en dat komt omdat de tweede helft van die beweging niet opzettelijk was.

Leave a Reply